VPRO en Solaparola presenteren een nieuwe serie: Tijdgeest, over vreemde ideeën uit het verleden. Korte radioverhalen gemaakt door Julie Blussé.

Waarom vond de middeleeuwse mens dat stoute honden opgehangen dienden te worden? Hoe kan het dat wetenschappers begin 20e eeuw het krankjorume plan steunden om apen en mensen te kruisen? En wat bracht kunstenaar Aat Veldhoen in 1964 op het idee een prentenrevolutie uit te roepen?

Tijdgeest is een serie over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden. In korte radioverhalen van zo'n 12 minuten probeert Julie Blussé ideeën die ons nu vreemd voorkomen te verklaren door ze in hun tijdgeest te plaatsen.

Julie Blussé is een jonge radiomaker, Tijdgeest is haar eerste grote project. Ze is bij het maken van deze serie geïnspireerd door Amerikaanse programma’s als 99% Invisible, RadioLab en Reply All. Ze werkte eerder o.a. mee aan Het Leven, een gebruiksaanwijzing, is redacteur bij OVT en presenteerde deze zomer met Jos Palm de serie Utopia.

In het najaar van 2017 wordt het eerste seizoen van zes afleveringen uitgezonden. Wekelijks in geschiedenisprogramma OVT en als podcast. In het voorjaar van 2018 volgt het tweede seizoen, met nog zes afleveringen.

Tijdgeest wordt gemaakt door:

Julie Blussé 
Advies: Laura Stek, OVT
Techniek: Alfred Koster en Arno Peeters
Eindredactie: Paul van der Gaag, OVT
Producent: Katinka Baehr, Solaparola
Tune: Jara Holdert

Deze serie kwam tot stand met steun van het Mediafonds.