Een brief van de eindredacteur van OVT, Paul van der Gaag.

Beste luisteraars van OVT,

De afgelopen week zijn we overspoeld met reacties op onze vorige uitzending. Toen bedankten wij Philip Freriks voor zijn ‘laatste’ column voor OVT, en werd vervolgens pijnlijk duidelijk dat hij daar helemaal niets van wist. De verontwaardiging was vervolgens groot en dat is helemaal terecht. 

Dit had niet mogen gebeuren en het berust op een misverstand dat een half jaar geleden is ontstaan in een telefoongesprek tussen Philip en mij, als eindredacteur van OVT. Vanaf dat moment ben ik ervan uitgegaan dat Philip aan het eind van 2018 nog twee keer een column zou doen, en dat hij zelf had besloten daarna met zijn column te stoppen. 

Dat is, blijkt nu, een verkeerde conclusie geweest. En ik had natuurlijk in de weken voorafgaande aan zijn column van afgelopen zondag contact met hem op moeten nemen.
Dat dat niet is gebeurd is een kolossale fout geweest. Wij hebben daar, direct in de uitzending van vorige week al, onze excuses voor gemaakt. En ik heb dat persoonlijk ook aan Philip gedaan.

Een tweede punt waar veel luisteraars boos over zijn, is de indruk die gewekt is dat er columnisten weg moeten bij OVT, omdat er ‘verjongd’ moet worden. Dat is niet het geval. Het is wel zo dat we ook willen variëren, zodat we een podium kunnen bieden aan mensen met een verschillende kijk op de geschiedenis.

In de 26 jaar dat OVT bestaat hebben ruim 20 columnisten ons programma kleur gegeven. En die zijn na hun tijd als columnist nog regelmatig als gast in OVT te horen. Zo praat oud-columnist Peter Brusse ons nog vaak bij over Engeland en Jan van der Putten doet dat op zijn eigen wijze over China en Latijns-Amerika. We willen niets liever dan een goede relatie onderhouden met onze columnisten en voormalig columnisten. 

Maar laat ik me tenslotte nogmaals verontschuldigen, bij Philip Freriks, maar ook bij u als luisteraar. Ook namens presentator Jos Palm, die mij verzocht heeft u te laten weten dat hij zich schaamt voor zijn ongelukkige woordkeus, die in deze context voor Philip zeer kwetsend is geweest. Hij wil bij deze daarvoor zijn excuses wil maken. Ik hoop dat het ons lukt uw vertrouwen de komende tijd weer terug te winnen.

Paul van der Gaag
Eindredacteur OVT

Zondag 9 december zullen Paul van der Gaag en Jos Palm aan het begin van de uitzending terugkomen op de gebeurtenis van afgelopen zondag 2 december. NPO Radio 1, 10.00 uur.