De tips van OVT

Historisch verantwoorde podcasts

De dagen worden lang, donker en koud. Een goede reden om je binnen neer te vleien met een mok thee of wijn en te luisteren naar mooie verhalen uit het verleden.

Christianne Alvarado

en dat kan met een podcast

Maar er worden zo veel mooie podcasts gemaakt, dat je misschien niet weet wat je écht niet mag missen. Daarom heeft OVT-redacteur Christianne Alvarado een selectie gemaakt, waarover ze op 17 november in de uitzending vertelde. Luister de uitzending hier terug.

Hieronder vind je de tips uit de uitzending terug, met daaronder nog een paar bonus-aanraders. 

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

radiopionier op de band

feit en fictie vermengen in deze verhalenreeks

Pension Idzerda

Radiomaker Mathijs Deen vond op Marktplaats een paar banden waarop de stem te horen is van Henso Idzerda. Dé radiopionier, waar we eigenlijk niet zo veel van weten.

In dit vierdelige hoorspel van Marnix Koolhaas en Mathijs Deen krijgen we een glimp van zijn leven te horen.

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

heldentante Jos onder de loep

heldin of jokkebrok?

Tante Jos

De oudtante van radiomaker Mijke van Wijk is Jos Gemmeke. De tweede en laatste vrouw ooit die onderscheiden is met de Militaire Willems-Orde. Voor haar werk in het verzet.

Van Wijk wist niet zo veel van deze tante, maar des te meer ze graaft in het verleden, des te meer twijfel ontstaat over de sterke verhalen die haar tante verteld heeft.

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

Dolly for president

countrygodin als grote vereniger

Dolly Parton's America

Waarom houden the gays én evangelische huismoeders van Dolly Parton? In het antwoord op deze vraag vinden we misschien ook de sleutel tot begrip van de huidige Verenigde Staten.

In dé podcast van 2019 (aldus redacteur Alvarado) horen we Dolly zelf, haar fans, familie en experts ons leiden door de geschiedenis van Dolly, countrymuziek, feminisme en the American Heartland.

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

snacken met films

Nederlandse speelfilms met frisse ogen bekeken

de film als een kroket

Als je weet wat erin zit, wordt het lekkerder. Dat is het uitgangspunt van moeder en dochter die samen oude Nederlandse speelfilms bespreken. Met hen kijken we bij films als Spetters, Wan Pipel en Zusje naar hun ontstaan, de films zelf en hoe ze ontvangen zijn.

Die films laten meer zien over de Nederlandse tijdgeest dan je denkt. Afleveringen kun je luisteren als je op de link hiernaast klikt. 

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

Hollywoods gouden jaren

geheime geschiedenissen van filmsterren

You Must Remember This

You must remember this, a kiss is just a kiss.. Naar het liedje As time goes by uit de filmklassieker Casablanca is deze podcast over filmgeschiedenis vernoemd. Deze geweldige podcast gaat de ene keer over het tragische leven van Judy Garland, de andere keer over het vreemdste album over outer space dat Frank Sinatra heeft gemaakt.

Deze podcast hoef je niet op een bepaalde volgorde volgorde te luisteren, je kunt gewoon bij een aflevering beginnen. Heerlijk voor op het haardkleed, dus.

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

sta je nooit bij stil

alledaags design nader bekeken

ongesigneerd

Je staat er niet bij stil, maar de prullenbak en de lantaarns op straat zijn door iemand ontworpen. En diegene heeft daar goed over nagedacht. Radiomakers Laura Stek en Tjitske Mussche verdiepen zich in de geschiedenis van dit alledaagse design in deze VPRO-podcast. 

‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎

geheugenpaleis

korte geschiedenislesjes over alles

The Memory Palace

In The Memory Palace hoor je Matt DiMeo op dromerige wijze bijzondere verhalen vertellen uit het verleden. In acht minuten hoor je telkens weer geschiedenisjes waar je nog niets vanaf wist. Je kunt in elke aflevering beginnen, maar ik raad je aan om met nummer 49 'Dreamland' te beginnen. Vraag me niet waarom, doe het maar gewoon.

meer podcasttips?