Het Spoor Terug: Het gezicht van de trein

treindesign

Marten Minkema maakte een radiodocumentaire over design in de Nederlandse trein, die is uitgezonden in geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1. Deze documentaire 'Het gezicht van de trein' is de player hierboven terug te luisteren. Hieronder vind je de lange versies van drie interviews die niet volledig in de documentaire pasten, maar wel de moeite van het beluisteren waard zijn.

Bonus-interview 1: Niels Greif

Niels Greif (1947) ontwierp tientallen treinen, van de Sprinter en dubbeldekkers tot de Thalys en Fyra. Hij maakte de bloei mee van de afdeling NS-design en schreef het lijvige boek 'Treinen Ontwerpen bij de Nederlandse Spoorwegen 1970-2015'. Greif vertelt over zijn eerste speelgoedtrein, de interne NS-strijd tussen kunstzinnige ontwerpers en starre ingenieurs, de mooiste trein-asbakken ter wereld, appeltjesgroene banken, het veel te felle licht in Nederlandse coupés en treinreizen in de toekomst.

Bonus-interview 2: Gert Dumbar

Midden jaren zestig was de NS in crisis. De treinen liepen leeg, er moest iets gebeuren. De piepjonge ontwerper Gert Dumbar (1940) kreeg opdracht voor een fris logo en een nieuwe kleur. Felgeel, stelde hij voor. Onacceptabel voor de conservatieve NS, maar door een foutje van de directie kwam geel er toch door. Gert Dumbar vertelt over het grauwe NS-bastion waar hij doorheen brak.

Bonus-interview 3: Theo van den Boogaard, tekenaar van Sjef van Oekel-strips

Tientallen kunstenaars maakten werk voor de trein, van Jan Cremer tot Co Westerik en ook Sjef van Oekel-tekenaar Theo van den Boogaard (1948), die midden jaren tachtig door NS-kunstchef Niels Greif werd gevraagd om iets te maken dat jonge reizigers zou aanspreken. Van den Boogaard vertelt over hoe zijn beroemde treintekeningen ontstonden en over zijn liefde voor de trein.