OVT

OVT 25 december

Met o.a. een gesprek over het Alexanderkoor, een documentaire over de feministische klassieker De schaamte voorbij, een lang gesprek met geheugenprofessors Douwe Draaisma en Gerard Rooijakkers, de War on Christmas in Amerika en Bruintje Beer in Nederland.

Alexandrovkoor neergestort

Vannacht is het Alexandrovkoor neergestort, zij reisden in een Toepolev van Sotsji naar Syrie om daar een concert te geven voor de Russische troepen. Het is een Russisch legerkoor, het vroegere Rode Leger Koor, het vliegtuig storte neer in de Zwarte Zee. Aan de telefoon voormalig correspondent Rusland, Hubert Smeets

war on christmas

Eén oorlog heeft Trump al voor zijn aantreden gewonnen: de ‘War on Christmas’ die in Amerika al decennia woedt. Zijn overwinning kondigde hij afgelopen week aan tijdens zijn “Merry Christmas, USA Thank You Tour 2016”. Want Amerika zegt na Trumps verkiezing weer gewoon “Merry Christmas” in plaats van het verwerpelijk “Happy Holidays” van de politiek correcte nep-Amerikanen. Aldus luidt in ieder geval de Trumpiaanse interpretatie. Maar voor het geval u had gemist dat er de afgelopen decennia een bittere strijd is gevoerd over deze in wezen toch vredige feestdag nemen wij de oorlog nog even met u door.
Amerikaniste Markha Valenta komt praten over Santa Claus en zijn Amerikanen.

column

De column is deze week van John Jansen van Galen

geheugenprofessors

2016 is het jaar van de aanslagen, in Brussel, Nice en Berlijn. Het is ook het jaar van de Brexit en Trump. Maar hoe zal een tachtigjarige over pakweg over 25 jaar zich 2016 herinneren? Als rampenjaar of verdwijnt het in de mist van de kleine persoonlijke geschiedenis? En hoe belangrijk is de herinnering voor ‘onze identiteit’. Onthouden we wat ons het beste past, wat ons zelfbeeld het meest opvrolijkt? Bestaat er zoiets als een evolutionaire agenda van het geheugen en van het vergeten?
Te gast zijn geheugenprofessor Douwe Draaisma en mentaliteitshistoricus Gerard Rooijakkers.

bruintje beer in de middeleeuwen

Nederland werd deze week vrolijk opgeschrikt door een bijzondere vondst in de Waterleidingduinen bij Noordwijk, namelijk de resten van een bijna complete linkervoorpoot van een bruine beer. De nu gevonden berenpoot stamt uit de periode ergens tussen 880 en 970 na Christus. Maar hoe zeker is de vroege aanwezigheid van bruintje beer en zijn er ook literaire bronnen die wijzen op die aanwezigheid?
Te gast is Frits van Oostrom, hoogleraar Middeleeuwse letterkunde.

het spoor terug: 40 jaar de schaamte voorbij

Veertig jaar geleden, in 1976, verscheen het boek De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt. Meer dan een half miljoen exemplaren zijn er van deze feministische klassieker verkocht. Zelf zegt Meulenbelt dat ze nooit had voorzien dat het boek zo’n ophef zou geven. En bovenal, zoveel levens zou beïnvloeden. OVT gaat op zoek naar de opwinding van veertig jaar terug en onderzoekt de draagwijdte van deze ‘Bijbel van het feminisme’.
Julie Blussé en Michal Citroen maakten een documentaire over deze bijbel van het feminisme.