OVT

OVT 4 december

Met o.a. Emily Dickinson verfilmd, David van Reybrouck over het inhumane gedrag van Belgische militairen tijdens een humanitaire missie in Somaliƫ, Piratenzenders uit de achterhoek en de kiezers achter Fortuyn. In Het Spoor Terug een documentaire van Gerard Leenders over de vergeten bezetting van de Kanaaleilander Jersey, Guernsey, Alderney en Sark.

para

Het was een van die vredesoperaties die dramatisch uit de hand liep: de Belgische humanitaire missie in Somalië tussen 1992 en 1993. De doelstellingen waren nobel, de praktijk was dikwijls weerbarstig en verschrikkelijk. Zo was er een foto van een jongen die zogenaamd door twee para’s boven het vuur geroosterd werd, die de wereld rond ging. Schrijver en historicus David van Reybrouck sprak met de ‘onmenselijke geweldenaars’ en beschreef in Para de vredesoperatie.
De auteur is te gast

column

De column is deze week van Philip Freriks.

piraten

In elk dorp, in elk gehucht in de Achterhoek had je wel zo’n man die op zondagochtend achter z’n zendertje kroop en als etherpiraat de lucht in ging. Zo’n zender had een naam als Radio Milano, Radio Lucia of Radio Annie. Ze waren razend populair vanwege hun heerlijk Nederlandstalige liedjes en er werd op ze gejaagd. Met peilwagens en politie aan de ene kant en zich verplaatsende zendamateurs aan de andere kant was er sprake van een eindeloos kat en muisspel.
Voormalig piraat Hugo Heideman schreef Geheime Zenders in de Achterhoek. De auteur is te gast.

de kiezers achter pim fortuyn

Wie zijn toch die kiezers achter Trump, Le Pen en Wilders? Sinds de verkiezing van nieuwe president van Amerika is onderwerp niet meer van de agenda te krijgen. Om dat te begrijpen spreken we over de aanhangers van de illustere voorganger van al deze politici - Pim Fortuyn. Waar kwam de liefde voor hun leider vandaan?
Historicus Clemens van Herwaarden verdiepte zich als historicus in Fortuyn en de kiezers achter Pim. Hij schreef Liefde voor een leider, en is te gast.

de kbx is op

Er moet Delfts blauw op het moodboard; er moeten minimaal 16 televisieschermen in; en het toestel moet minstens 10.000 kilometer kunnen vliegen zonder bijtanken. Het regeringstoestel de KBX -- naar koningin Beatrix -- heeft afgedaan en is aan vervanging toe. Maar sinds wanneer heeft Nederland een vliegtuig voor kabinet en koningshuis?
Vliegtuighistoricus Mark Diercks beantwoordt kwellende vragen.

emily dickinson

Toen Emily Dickinson in 1886 stierf was ze volledig onbekend; niet meer dan een wat zonderlinge, ziekelijke kluizenaar. Pas vele decennia later zou haar verzameld werk worden uitgegeven en werd ze erkend als een groot dichter. De film A Quiet Passion onderzoekt waarom dat zo lang heeft geduurd.
Emily Dickinson was een belangrijk voorbeeld voor dichter en journalist Elly de Waard, die de film zag en te gast is.

het spoor terug: de vergeten bezetting

De Kanaaleilanden Jersey, Guernsey, Alderney en Sark hadden de pech tot Duits modelbezettingsgebied bevorderd te worden. Ze waren zogezegd een vooruitgeschoven post van de Atlantikwall. Allerhande verdedigingswerken herinneren er tot op vandaag de dag aan de goede oude slechte tijd van ’40-’45.
Gerard Leenders trok naar de eilanden en maakte een documentaire over de modelbezetting.