OVT

OVT 3 september 2017

Met o.a. de noordelijke zeeroute. De route `om de Noord´ werd eeuwenlang gezocht, uitgeprobeerd en tevergeefs bevaren, onder meer door onze Willem Barentsz. Deze week slaagde een Russische schip er voor het eerst in om zonder ijsbrekers of hulpschepen de tocht te maken. Verder de geschiedenis van whitewashing, de Kim-dynastie, de Benelux als oer-Europa, veranderende Hadj-tradities en wie was Berend Botje? In Het Spoor Terug de laatste aflevering van de Belgische serie over Beeldenstormen.

De Kim-dynastie

Al meer dan 70 jaar wordt Noord-Korea geregeerd door de Kims: van Kim Il-sung tot Kim Jong-il en sinds een jaar Kim Jong-un. Deze week werd bekend dat de Kimdynastie in februari een nieuwe telg heeft verwelkomd – het derde kind van de bolwangige dictator Kim Jong-Un en wellicht de eerste zoon. Wat weten we eigenlijk van deze mysterieuze dynastie? En hoe waarschijnlijk is het dat dit jongste kind zijn vader zal opvolgen?
Koreakenner en historicus Remco Breuker van de Universiteit Leiden is te gast.

Whitewashing

De Britse acteur Ed Skrein zou een Japanse-Amerikaanse majoor gaan spelen in de nieuwe Hellboy-film. Maar hij besefte niet dat zijn rol een zogeheten geval van “whitewashing” was. Toen hij dit eenmaal begreep trok hij zich terug, omdat hij niet in het rijtje wilde van de witte man die een gekleurde medemens speelt. Whitewashing is een oud fenomeen. Zo was er de witte acteur die in Breakfast at Tiffany’s met dichtgeknepen ogen “Miss Gorightry!” gromde als de Japanese Mr. Yunioshi. En zo was de Winnetou uit de film een blanke Fransman en hadden wij onze eigen Klukkluk die voor Indiaan moest doorgaan in de beroemde kindertelevisieserie Pipo de Clown.
Filmkenner Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht komt praten over whitewashing.

Column

John Jansen van Galen is deze week de columnist.

De Benelux als oer-Europa

Weten we het nog? De Benelux, het samenwerkingsverband tussen de drie dwerglandjes België, Nederland en Luxemburg? Dat bestond, bestaat nog steeds en stond volgens historicus Rolf Falter model voor de Europese Unie, of beter gezegd, voor de Marshallhulp in 1947 en voor de aanloop naar de Verdragen van Rome in 1957. Falter schreef De geboorte van Europa, waarin hij de wording van de EU volgt vanaf het eerste uur en vanaf het trauma van de Tweede Wereldoorlog.
Rolf Falter is te gast.

Noordelijke IJsroute

Het is voor het eerst gelukt om de noordelijke zeeroute zonder hulpschepen, ijsbrekers en dergelijke door te varen. Een Russische olietanker maakte de reis in 19 dagen. De Noordelijke zeeroute werd eeuwenlang gezocht, uitgeprobeerd en tevergeefs bevaren, onder meer door onze Willem Barentsz, die in 1596 een snellere weg naar Indië zocht en op Nova Zembla bleef steken.
Conservator Scheepvaartmuseum Diederick Wildeman is te gast.

Hadj

Vroeger ging je vlak voordat je het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde nog even op de Hadj. Het was de laatste te vervullen religieuze plicht voor menig oudere moslim. Tegenwoordig gaan ook steeds vaker jonge moslims op pelgrimage naar Mekka en Medina, ondertussen cross je ook nog even met een quad door de woestijn, ter ontspanning.
Hoogleraar hedendaagse islam Marjo Buitelaar aan de Rijksuniversiteit Groningen komt praten over de hadj vroeger en nu.

Berend Botje

Drenthe heeft zegge en schrijve één zeeheld. Te weten, Louis van Heiden, Admiraal in Russische dienst, beter bekend als Berend Botje. U weet wel, die uit varen ging en nooit meer terug kwam. Hij leefde in de achttiende en negentiende eeuw, en was als admiraal uiteindelijk in Rusland beroemder dan in Drenthe. Drenthe eert nu zijn Berend Botje met een biografie ‘De voorzienigheid regeert!’, geschreven door hoogleraar geschiedenis en Ruslandkenner Hans van Koningsbrugge.
De auteur is te gast.

Voor meer informatie over het boek, én de gelijktijdig verschijnende docu over "Berend Botje", check de site www.nrce.nl

Het Spoor Terug: beeldenstormen afl. 9

De beelden van de recente vernielingen door IS van eeuwenoud erfgoed in Irak en Syrië staan nog op ons netvlies gebrand. Waarom vernielen zij kunstwerken en sites die soms tot drieduizend jaar oud zijn? Met oud- VRT-journalist Jef Lambrecht en de Gentse imam en onderzoeker Brahim Laytouss.

Benieuwd geworden naar de rest van Radio Klara's serie over beeldenstormen, of andere mooie radio van onze Vlaamse collega's? Check hier Klara's site.