OVT

OVT 9 juli 2017

Met deze week de geschiedenis van de Maastunnel, Utopia van Thomas More, de vakantieman naar het bijzondere universiteits-stadje Shantiniketan in India, het verhaal achter de klassieke lantaarnpaal en de eerste aflevering van Beeldenstormen.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

Maastunnel

De Maastunnel is afgelopen week voor 2 jaar gesloten. Het is de oudste tunnel van Nederland, gebouwd in de eerste jaren van de oorlog 1941/1942. Wat heeft de tunnel voor ons betekend? Oud-beheerder van de tunnel, Henk van der Maas, schreef er een boek over, getiteld Onder de tunnel door. De auteur is te gast.

Utopia afl. 1 - More's Utopia

Thomas More's Utopie is de naamgever van het utopisch genre. Een boek over een democratisch land, zonder privébezit, zonder religieuze twisten en met een 6-urige werkdag. Utopia sloeg in 1516 in als een bom en doet nog altijd modern aan. 

Te gast zijn, naast onze huisfilosoof Maarten Doorman, de filosofen Wil Derkse en Tinneke Beeckman.

Vakantieman naar India

Onze rubriek ‘De vakantieman’ is weer terug. We hebben de komende 8 weken bijzondere, onbekende en exotische vakantietips voor u – en als het allemaal niet haalbaar is omdat het veel te ver en te moeilijk is, dan luistert u gewoon lekker naar het verhaal achter die tips.

Deze week is de van oorsprong Indiase Barnita Bagchi te gast. Ze is verbonden aan de letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht.

Ongesigneerd: de lantaarnpaal

Al het Nederlandse straatmeubilair is te bestellen vanuit een catalogus. Ook de Industria 2000: de lantaarnpaal die vanaf de jaren zestig overal in Nederland neergezet. Achter deze onopvallende paal schuilt een grootse ontwerp-theorie...

In de OVT zomerweken: acht afleveringen van de serie Ongesigneerd, een podcast over alledaags design. Radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek verdiepten zich in het ontwerp van de wereld om ons heen en vonden interessante verhalen, die stuk voor stuk iets zeggen over het veranderende Nederland.

Voor meer informatie, ga naar: vpro.nl/ongesigneerd. Of abonneer u op de podcast in i-Tunes: Ongesigneerd.

Het Spoor Terug: beeldenstormen

Deze zomer zenden wij in de tijd het spoor terug een serie uit van onze Belgische collega’s van Radio Klara. Deze week het eerste deel van de reeks programma’s gemaakt door Sara Debroey over Beeldenstormen. In de zomer van 1566, nu ruim 450 jaar geleden, brak de beeldenstorm uit in de Nederlanden. Waar en waarom deze beeldenstorm begon, is het onderwerp van deze eerste aflevering.