OVT

OVT 23 april 2017

Sinds begin dit jaar is het beheer van de Oostvaardersplassen overgedragen aan de Provincie Flevoland. De provinciale politiek greep onmiddellijk de kans om zich opnieuw te bemoeien met deze 6000 hectare natuur. Volgens kenners bedreigen de plannen het gebied. In Het Spoor Terug het tweede deel van de tweeluik over 40 jaar Oostvaardersplassen, gemaakt door Michal Citroen. Verder in OVT: het lijden der konijnen, Poujade: de inspiratie van Le Pen, homoseksueel te zijn in België, vergelding in Hoogland in april 1945 en een Franse familiegeschiedenis.

huiskonijn

Honderdduizenden konijnen zitten in hun eentje doodongelukkig in Nederlandse woonkamers en achtertuinen. Zo kopte de kranten deze week. Dat konijnen een sociaal bewustzijn hebben en liever tussen konijnen verkeren dan tussen mensen, is kennelijk onbekend. Maar waar begon de domesticatie van het konijn en sinds wanneer is het konijn gepromoveerd tot huisdier?
Filosoof Erno Eskens, schrijver van Een beestachtige filosofie, komt vertellen over het huiskonijn als dier van de rekening.

de homogeschiedenis van België

In België werd in 2003 – als tweede land na Nederland – het huwelijk voor homo’s opengesteld. Zonder veel discussie of verhitte gemoederen, zoals jaren later bijvoorbeeld wel in Frankrijk. Het typeert de Belgische samenleving, waar homoseksualiteit zelden een maatschappelijk debat opleverde, in tegenstelling tot andere Europese landen, waar in de 18e, 19e en 20e eeuw homoseksualiteit uitvoerig werd bestudeerd, bediscussieerd en geproblematiseerd. En toch kent ook dit “verzwegen verlangen” in België een geschiedenis, die nu te boek is gesteld.  
Jonas Roelens maakte met collega-historici het boek ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’. De auteur is te gast.

column

De column is deze week van Philip Freriks.

Poujade en Le Pen

Het begon met een boze middenstander, Pierre Poujade. In 1956 nam zijn club, de Poujadisten, deel aan de verkiezingen en haalde maar liefst 52 parlementszetels. Overigens zonder dat Pierre in het parlement ging zitten, hij ging liever vissen zei hij. Het motto van de poujadisten was: ‘weg met de politici’, een motto dat het toen ook al goed deed.  Jean-Marie Le Pen leerde het vak bij Poujade, en dus is het Front National – nu onder leiding van dochter Marine Le Pen – dankzij Poujade een fenomeen.
Historicus Koen Vossen is te gast.

 

vergelding in Hoogland

Deze zondag precies 72 jaar geleden werden vier inwoners van het dorpje Hoogland om zes uur ’s avonds geëxecuteerd door de bezetter. De executie op 23 april 1945 was een vergelding voor een aanslag op twee Duitse soldaten met dodelijke afloop. Journalist en schrijver en inwoner van Hoogland Henk van Middelaar onderzocht de vergeldingsactie, sprak met Hooglanders en schreef 23 April 1945, zes uur.
Henk van Middelaar komt vertellen over Hoogland en zijn oorlogsdrama.

een franse familiegeschiedenis

Het is een boek over drie beroemde Franse negentiende-eeuwers: de schilder Ary Scheffer, de intellectueel en schrijver Ernest Renan, de katholieke voorvechter en auteur Ernest Psichari. En het is een boek over Frankrijk vanaf de vroege negentiende tot de vroege twintigste eeuw. ‘Een Franse cultuur- en familiegeschiedenis’, aldus de auteur zelf, die opmerkt dat de mens “misschien zelf interessanter is dan zijn ideeën.”
De auteur en historicus Henk Wesseling is te gast.

het spoor terug: OVT in OVP - 40 jaar Oostvaardersplassen (deel 2 van een tweeluik)

De Oostvaardersplassen kennen we dankzij de bioscoop hit uit 2013 de Nieuwe Wildernis. Goed gefilmde ‘oer-natuur’ : Een landschap zoals duizenden jaren geleden is vanuit de trein elke dag tussen Lelystad en Almere te bewonderen. Grote kuddes grazende edelherten, wilde paarden en runderen die het bestaan van 31 uitzonderlijke soorten vogels mogelijk maken met nauwelijks interventie van mensen. Nu een internationaal erkend reservaat voor met uitsterven bedreigde vogels in Europa, zoals de Zeearend.

Sinds begin dit jaar is het beheer van de Oostvaardersplassen overgedragen aan de Provincie Flevoland. En de provinciale politiek greep onmiddellijk de kans om zich opnieuw te bemoeien met deze 6000 hectare natuur. Met meer of minder goeie bedoelingen lijken economische belangen, boeren, jagers en toerisme volgens kenners een internationaal uniek ecosysteem te bedreigen waar 40 jaar lang voor is gevochten om het zo te krijgen. In het tweeluik ´OVT in OVP, 40 jaar Oostvaardersplassen´ vertellen betrokkenen over de strijd rond een vergeten stukje moeras bij de ontginning van de Flevopolder en hoe dat het grootste natuurbeschermingsgebied werd van ons land.
Michal Citroen maakte de tweedelige documentaire: ´OVT in OVP; 40 jaar Oostvaardersplassen’. Deze zondag het tweede deel. Luister hier het eerste deel terug.