OVT

OVT 13 augustus 2023

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Vakantieman: Leendert van der Valk gaat naar Ouidah in Benin

Journalist Leendert van der Valk neemt ons mee naar het strand van de stad Ouidah in Benin. Daar wordt namelijk jaarlijks een Voodoo-festival gehouden. Datzelfde strand heeft ook een treurige geschiedenis, want daar staat ook La Porte du Non Retour, een herdenkingsboog voor deze ooit belangrijke slavenhaven van West-Afrika.

 

De eerste persoon #5: Van het westelijk front geen nieuws

'Wie meer wil weten over de oorlog in het oosten van Oekraïne, wie wil begrijpen waarom alle propaganda, ook de best bedoelde propaganda, uiteindelijk een belediging is voor de frontsoldaat, maar ook eenieder die het boek nog niet heeft gelezen, raad ik Van het westelijk front geen nieuws van harte aan', aldus schrijver Arnon Grunberg.

In Van het westelijk front geen nieuws beschreef Erich Maria Remarque de gruwelen en zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog. Ook Grunberg heeft oorlog van dichtbij gezien, in Afghanistan. We gaan met hem in gesprek over Remarque's meesterwerk en over de vraag wat oorlog met mensen doet. 

Het Spoor Terug: Rob Touber, Octopus van de liedkunst

Deze zomer in het Spoor Terug: mooie historische documentaires die eerder zijn uitgezonden in andere programma's en die we graag onder uw aandacht brengen. Vandaag Rob Touber, octopus van de liedkunst.  

Een documentaire over het verloren gewaande oeuvre van producer en tv-regisseur Rob Touber. Zijn liedjes zijn gezongen door artiesten als Jenny Arean, Gerard Cox, Willem Nijholt en Boudewijn de Groot. Touber was een maniakaal wonderkind, en hij stierf jong, op de top van zijn kunnen. 

Het programma is gemaakt door Frank Jochemsen en Jim Immig, en was eerder te horen in de VPRO/NTR-podcast DOCS. En als deel 1 van de podcast-serie De Rob Touber Sound.

Mastering audio: Marc Broer. Eindmix: Alfred Koster. Eindredactie: Remy van den Brand. Productie: Dini Bangma. 

Met dank aan: Bas Agterberg, Ruud Bos, Maarten Eilander, Ruud van Gessel, Co de Kloet, Michel Mulders, Jack Oostendorp, Tom Rooduijn, Lillian Smit, Rob van Schoonderwalt, Piet Tullenaar, Roland Vonk, Allard Pierson Theatercollectie, Nederlands Jazz Archief,

Beeld & Geluid, Podiumkunst.net, Muziekschatten, Erven Rob Touber.

Dag van de linkshandigen

Het is 13 augustus, de dag van de linkshandigen, de in omvang vrij constante minderheid onder ons van mensen die door het leven gaan in een wereld die is ingericht op rechtshandigen. En dat heeft een lange geschiedenis. Rik Smits, taalkundige, journalist en schrijver publiceert al jaar en dag over linkshandigheid.