OVT

OVT 24 december 2023

Het Hooggerechtshof van Colorado heeft bepaald dat president Donald Trump in 2024 niet op het stembiljet van de Amerikaanse staat mag staan bij de Republikeinse voorverkiezingen. Dat gebeurde op basis van een oud grondwetsartikel van vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog. Wat was de aanleiding om dat artikel in het leven te roepen? Amerikakenner Casper Thomas is te gast.

Verder in OVT: Aleksej Navalny en de politieke gevangenen van Rusland, de nieuwjaarstraditie carbidschieten, historische boeken, Het Spoor Terug: Het Hongaarse Danshuis en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Trump in Colorado

Het Hooggerechtshof van Colorado heeft bepaald dat president Donald Trump in 2024 niet op het stembiljet van de Amerikaanse staat mag staan bij de Republikeinse voorverkiezingen van 2024. Dat gebeurde op basis van een oud grondwetsartikel van vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog, waarin staat dat politici niet mogen meedingen als ze aan een opstand hebben deelgenomen.

Wat was de aanleiding om dat artikel in het leven te roepen destijds? En wat zijn de historische paralellen tussen nu en toen? Amerikakenner Casper Thomas is te gast. 

 

Een overwinning voor de Surinaamse rechtsstaat

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse werd afgelopen week in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn rol in de Decembermoorden. De uitspraak is een overwinning voor de nabestaanden, maar het is net zo goed een overwinning voor de Surinaamse rechtsstaat, zo wordt gezegd. Bestuurskundige Bharti Girjasing, die onlangs promoveerde op de geschiedenis van de Surinaamse rechtsstaat, vertelt waarom.

Aleksej Navalny en de politieke gevangenen van Rusland

Aleksej Navalny wordt sinds begin december vermist uit een strafkamp ten oosten van Moskou. Over het lot van de Russische oppositieleider gaan wilde speculaties rond. Wat is er op dit moment bekend, en wat weten we over de omgang van Rusland met politiek-gevangenen uit het verleden?

Eva Cukier is Rusland-correspondent voor NRC, en werkte in Moskou voor de Nederlandse ambassade en mensenrechtenorganisaties. Ze volgt Navalny op de voet en vertelt meer.

Carbidschieten

Het is dé nieuwjaarstraditie van het platteland: carbidschieten met melkbussen waar de deksel keihard vanaf worden geknald. De methode in Kampen is dit jaar zelfs nationaal immaterieel erfgoed geworden. Wat maakt deze traditie bijzonder en waar komt die vandaan?

Historicus Jonn van Zuthem en politiechef Johan Ekkel schreven het boek: Mut kunn'ncarbidschieten en andere oudejaarstradities en zijn te gast.

Boeken met Nadia Bouras

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Nadia Bouras. Zij bespreekt:

  • Steve McQueen - De film De bezette stad
  • Cathelijne Boland - Reuchlins reis
  • Peter Paul de Baar - Theo Thijssen: schrijver, schoolmeester en socialist

Column van John Jansen van Galen

Het Spoor Terug: Het Hongaarse danshuis

In het midden van Transsylvanië ligt het Hongaarstalige dorpje Szék. Radiomaker Marian van der Pluijm is op bezoek bij de zelfverzekerde ome Pisti. Hij kent prachtige oude Hongaarse volksliedjes. Zodra ze haar opnameapparaat tevoorschijn haalt, weet hij wat er van hem verwacht wordt. Hij dreunt zijn naam, de titel van het lied en zijn woonplaats in de microfoon op, en begint dan routineus te zingen.

Marian is namelijk niet de eerste die hem opzoekt. In de jaren 80 en 90 trokken busladingen jonge Hongaren naar Transsylvanië. Zij herontdekten de oude Hongaarse volksmuziek die in Hongarije al uitgestorven was, en brachten het mee terug naar huis. Zondag in OVT, een documentaire over deze revolutionaire Hongaarse folkrevival die groter was dan de muziek zelf.

Marian van der Pluijm schrijft momenteel een essay over het Hongaarse Danshuis in het kader van het project Eenzame Avonturen van De Buren, Vlaams-Nederlands huis voor Cultuur en Debat en De Gids.