OVT

OVT 27 augustus 2023

Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 7: Garrie van Pinxteren over 'Wilde Zwanen' van Jung Chang. Hoe kijkt zij naar dit persoonlijke boek over de Culturele Revolutie in China?

Verder in OVT: Ivo van de Wijdeven over de dood van Prigozjin, vakantieman Christianne Alvarado tipt een verlaten school op Cuba en het spoor terug over De ramp met de Phoenix.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Vakantieman: Christianne Alvarado tipt een verlaten school op Cuba

Journalist en historicus Christianne Alvarado neemt ons mee naar de ruïnes van een scholencomplex op Isla de la Juventud. Tijdens de hoogtijdagen van Fidel Castro werd er in Cuba een scholenprogramma voor 'kinderen van de revolutie' opgetuigd. Kinderen van over de hele wereld namen deel aan het programma. Alvarado onderzocht de scholen waar Ethiopische kinderen werden onderwezen en sprak de betrokkenen. 

De eerste persoon #7: Wilde Zwanen van Jung Chang

In 1968 is de Culturele Revolutie in China in volle gang. Facties van de Rode Garde zijn in hevige gevechten verwikkeld. Beide ouders van Jung Chang zitten op haar zestiende verjaardag in detentie. 'Terwijl ik die nacht in mijn bed lag te luisteren naar de pistoolschoten en bloedstollende tirades die uit de luidsprekers schalden, kwam ik op een keerpunt', zo schrijft Chang in Wilde Zwanen

NRC’s Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren is te gast over Wilde Zwanen, het boek dat wereldwijd uitgroeide tot een bestseller. Hoe kijkt zij naar dit diep persoonlijke boek over de Culturele Revolutie, dat het propagandabeeld van socialistisch China als 'paradijs op aarde' voorgoed naar het rijk der fabelen verwees?

Het Spoor Terug: De ramp met de Phoenix

Deze zomer zijn we voor het Spoor Terug op zoek gegaan naar bijzondere geschiedenisdocumentaires die elders zijn uitgezonden en die we zo mooi vinden dat we ze ook graag in OVT laten horen.

Vandaag de laatste: Deel 1 van een prachtige serie die Joske Meerdink maakte voor Omroep Gelderland: De ramp met de Phoenix.

Het is een verhaal over een grote groep Achterhoekers die in 1847 naar Amerika vertrok in de hoop op een beter leven. Tijdens de laatste kilometers van de reis vloog hun schip, de Phoenix,in brand. Een ramp in het zicht van de haven. Het schip verging in het ijskoude water en overlevenden waren er nauwelijks. Luister naar deze documentaire over een vergeten ramp.

Luidt de dood van Prigozjin een nieuw tijdperk in, of is het ‘business as usual’?

De Kremlinwatchers, Ruslandkundigen en politiek analisten draaien na het neerstorten van het vliegtuig waar Prigozjin in zou zitten weer overuren. Want in hoeverre is deze episode ‘vintage Poetin’, zoals oprichter van de Moscow Times Derk Sauer het noemde, en past het in hoe Poetin al jaren handelt? En in hoeverre is het misschien wel een breuk met dat verleden, zoals onder andere historica Anne Applebaum het beschreef – die vreest dat met dit incident een tijdperk wordt ingeluid van nog veel meer ‘theatraal, publiek geweld’? Dat bespreken we met politiek analist Ivo van de Wijdeven.