OVT

OVT 31 december 2023

Net als elk jaar staan we stil bij de mensen die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Onze vaste gasten Wim Berkelaar, Nadia Bouras en Nelleke Noordervliet schenken onder meer aandacht aan: zanger en burgerrechtenactivist Harry Belafonte, schrijver Marga Minco en historicus Emmanuel Le Roy Ladurie.

Boekrecensent Sanne Frequin bespreekt drie nieuwe historische boeken. En in Het Spoor Terug: Sterrenbeelden, over de geschiedenis van de astrologie.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

In Memoriam 2023

Het is oudjaarsdag, een dag bij uitstek om terug te kijken op het afgelopen jaar. Nu doet OVT natuurlijk niet anders dan terugkijken op wat er gebeurd is, maar in de laatste uitzending van het jaar doen we dat traditiegetrouw door aandacht te besteden aan bijzondere mensen die ons het afgelopen jaar ontvallen zijn. Met Nadia Bouras, Wim Berkelaar en Nelleke Noordervliet als gasten.

Boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan kunsthistoricus Sanne Frequin. Zij bespreekt:

  • Kees Nieuwenhuijsen - Moord ende doodslag
  • Bob Pierik - Zo veel leven voor de deur
  • Frans Willem Verbaas - Suster Bertken

'Zo veel leven voor de deur' van Bob Pierik is te winnen – stuur om kans te maken een mail naar ovtboek@vpro.nl.

Het Spoor Terug: Sterrenbeelden

radiodocumentaire van Katinka Baehr en Christianne Alvarado

“Zo boven, zo ook hier beneden” dat is ongeveer het principe waar astrologie vanuit gaat. En dat principe lijkt al duizenden jaren onveranderd. Ook nu vindt een nieuwe generatie in het Westen de astrologie, ditmaal door sociale media en ingenieuze apps. Wanneer begon de mens betekenis te zien in de sterren, en hoe beweegt de astrologie zich door de geschiedenis?

Met astronoom Rob van Gent, mediëvist Sanne Frequin, boekhistoricus Andrea van Leerdam (auteur Woodcuts as reading guides), hoogleraar Computational Humanities Rens Bod (auteur Een wereld vol patronen en Waarom ben ik hier?) en astroloog Nora Gosselink. Deze radiodocumentaire is gemaakt door Katinka Baehr en Christianne Alvarado. Eindmix: Alfred Koster.