OVT

OVT 3 maart 2024

Binnenkort opent in Amsterdam het Nationaal Holocaustmuseum zijn deuren. Nu lijkt het niet meer dan logisch dat er zo’n museum is, maar dat was lange tijd niet vanzelfsprekend. We spreken erover met directeur Emile Schrijver van het Joods kwartier en zijn voorganger Judith Belinfante.

Verder in OVT: Zwarte countrymuziek, moordpartijen aan het Engelse hof, de eerste column van Suzanna Jansen, Mina & Mevrouw #5 en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De kerkelijke begrafenis van Navalny

Vrijdag werd Aleksei Navalny begraven op de begraafplaats van de Kerk van de Moeder Gods ‘Verzacht mijn Lijden’ in de buitenwijk van Moskou waar Navalny leefde. Er werd lang gespeculeerd dat het lichaam wellicht zou verdwijnen om te voorkomen dat er een bedevaartsoord zou ontstaan. Waarom heeft de Russische regering nu toch een officiële begrafenis toegestaan? En wat is de rol van de Russisch-Orthodoxe kerk als het gaat om vijanden van het regime?

Ruslandkenner Hubert Smeets is te gast.

Zwarte countrymuziek

“Wij spelen geen Beyoncé, wij zijn een country-zender.” Zo reageerde een radiostation op de vraag waarom ze weigerden om de laatste hit van het popicoon te draaien; want Beyoncé, dat kan geen country zijn.

Kan een Zwarte vrouw countrymuziek maken? Het klinkt als een vreemde vraag, maar in Amerika is daar op het moment veel discussie over. En dat terwijl countrymuziek juist een diepe connectie heeft met Afro-Amerikaanse cultuur, en Beyoncé ondertussen met haar nieuwe nummer Texas hold ‘em op nummer 1 staat van de countryhitlijsten. Muzikant en gitarist Joep Pelt is te gast.

Mary & George

Hekserij, moordpartijen en orgies. Het ging er heftig aan toe aan het 17e-eeuwse Engelse hof, als we de nieuwe dramaserie Mary & George mogen geloven. Daarin speelt Julianne Moore de 17e-eeuwse Mary Villiers. Om hogerop te komen in het Engeland van King James trouwt ze niet alleen met een reeks steeds machtigere mannen, maar weet ze ook – als een soort pooier - haar woest aantrekkelijke zoon George het Engelse hof binnen te smokkelen, alwaar hij uitgroeit tot de invloedrijke minnaar van de koning. 

De serie pretendeert op waarheid gebaseerd te zijn, maar ging het er echt zo wild aan toe aan het Engelse hof? Te gast daarover is historica Nadine Akkerman, die eerder onderzoek deed naar 17e-eeuwse vrouwelijke Engelse spionnen.

Opening Nationaal Holocaustmuseum

Binnenkort opent in Amsterdam het Nationaal Holocaustmuseum zijn deuren. Nu lijkt het niet meer dan logisch dat er zo’n museum is, maar dat was lang niet vanzelfsprekend, omdat het een onderwerp was waarover in de Joodse gemeenschap liever werd gezwegen.

We spreken erover met directeur Emile Schrijver van het Joods kwartier, waar het museum samen met het Joods museum en de Hollandsche Schouwburg onder valt, en met zijn voorganger Judith Belinfante.

Column van Suzanna Jansen

Boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

  • Ned Blackhawk - De herontdekking van Amerika
  • Rory Stewart - Op het scherpst van de snede

Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #5: Zenuwen

Warme armen en een luisterend oor: Mina stond voor iedereen klaar. Maartje’s moeder, ooms en tantes koesteren dierbare herinneringen aan hun logeerpartijen op landgoed Berkenbosch in Oostkapelle, waar de Van Lyndens na de oorlog met Mina gingen wonen.

Maar de familie Marinusse en de dagboeken vertellen ook een ander verhaal over die periode: van ziekte en depressie. Het lijkt erop dat Mina het zware fysieke huishoudelijk werk niet meer aankon. Of was er iets anders aan de hand?

Mina & Mevrouw van Maartje Duin is een achtdelige podcastserie, met een exclusief online te beluisteren epiloog. Vanaf zondag 4 februari elke week in OVT, en in je favoriete podcastapp.