In het nieuwe boek ‘Van appeljood tot zuurjood’ schetst Ewoud Sanders 40 portretten van joodse straatventers. Jarenlang waren ze niet weg te denken uit het straatbeeld, maar nu kunnen we ons er weinig meer bij voorstellen. Sanders is te gast om meer te vertellen over deze bijzondere geschiedenis.

Verder in OVT: Hoe Amerika uitgroeide tot Israëls trouwste bondgenoot, Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij, het korset, de column van Micha Wertheim en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Hoe Amerika uitgroeide tot Israëls trouwste bondgenoot

Gaat Israël nu zelfs Amerika te ver? Dat was de grote vraag die iedereen zich stelde, nadat deze week bekend werd dat Amerika de wapenlevering aan Israël heeft opgeschort. Amerika is al jaren met afstand de grootste wapenleverancier van Israël, en het bondgenootschap tussen de twee landen leek praktisch onvoorwaardelijk.

Toch is die relatie niet altijd zo rotsvast geweest als we geneigd zijn te denken, weet Midden-Oosten-deskundige Peter Malcontent van de Universiteit Utrecht. Hij is te gast over hoe Amerika uitgroeide tot Israëls grootste bondgenoot – en of dat nu gaat veranderen.

Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij

Veel te lang hebben historici blindelings vertrouwd op verhalen die zijn opgetekend door mannen met macht; zo stellen Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning in het nieuwe boek Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij. In het boek komen ze tot verrassende nieuwe perspectieven op de periode van transatlantische slavernij. Wat kunnen we van deze bevindingen leren? En welke verhalen kennen we nog niet?

Historici Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning schreven het nieuwe boek Ooggetuigen van de Nederlandse Slavernij – van overtocht tot opstand, en zijn te gast.

Het korset

Tijdens het meest exorbitante mode-evenement van het jaar, het zogenaamde Met-Gala in New York, schuifelde Kim Kardashian over de rode loper. Haar keuze voor een ingesnoerde wespentaille kwam haar op een storm van kritiek te staan. Het korset heeft een nogal onvriendelijk imago – drukt het de vrouw niet, letterlijk, in een keurslijf? Toch is het weer helemaal terug van weggeweest. Hoe valt dat te verklaren?

Modehistoricus Birthe Weijkamp is erover te gast.

Van appeljood tot zuurjood

Het nieuwe boek van Ewoud Sanders heeft een titel die je direct doet opschrikken: Van appeljood tot zuurjood. Het klinkt alsof er sprake is van een scheldwoord maar toch is dat niet per se het geval, beargumenteert Sanders. Ooit waren het doodnormale benamingen voor joodse straatventers die een onmisbaar onderdeel vormden van het dagelijkse leven in Nederland. In zijn boek geeft hij de venters een stem en een gezicht.

Ewoud Sanders is te gast om ons meer te vertellen over deze ondergesneeuwde geschiedenis.

Boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Bart Funnekotter. Hij bespreekt:

  • Peter Longerich - De Sportpalastrede 1943
  • Florian Illies - Betoverende stilte
  • Adrian Goldsworthy - Rome en Perzië

De column van Micha Wertheim

Terug naar de Molukken

In 1951 kwamen er zo’n 12.500 Molukkers per boot naar Nederland. Een groot deel van de mannen had aan Nederlandse zijde gevochten gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Het verblijf in Nederland, dat slechts een aantal maanden zou duren, bleek voor de meesten echter permanent. Van de Molukkers die in de jaren vijftig in Nederland aankwamen, woont het merendeel nog altijd hier.

Hoe is het diegenen vergaan die de oversteek vanuit Nederland wél maakten? Programmamaker Jakob Koolschijn verbleef een aantal maanden op de Molukse eilanden, waar hij in gesprek ging met Molukkers die terug zijn gegaan. Terug naar een plek waar ze soms nog nooit geweest waren. Hoe is dat? En hoe heeft hun familiegeschiedenis en de periode in Nederland hen gevormd?

Deze documentaire is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Lira Fonds.