OVT

OVT 9 februari 2025

Komende week is het tachtig jaar geleden dat de Oost-Duitse stad Dresden werd platgebombardeerd door de geallieerden. Waarom is de herdenking zo beladen? En spelen de komende verkiezingen in Duitsland hierbij een rol? Historicus en Duitsland-kenner Krijn Thijs is te gast.

Verder in OVT: de PvdA, het zelfbeeld van Nederland, de moeflon, de column van John Jansen van Galen en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De inburgering van de moeflon

De moeflon moet erkend worden als ‘ingeburgerd dier’. Daarvoor pleit Vereniging de Moeflon in de nota ‘Geef de moeflon een kans’ die het afgelopen woensdag in de Tweede Kamer aanbood. Mede door de groeiende wolvenpopulatie loopt de moeflon - die intussen zo’n 100 jaar in Nederland woont - gevaar in het wild.  

Wat kan inburgering betekenen voor de moeflon? Dierfilosoof Erno Eskens is te gast.  

De doorbraak van de PvdA

Er moet een nieuwe partij komen met een nieuw verhaal. Zo zei partijleider Frans Timmermans deze week. Het is een bekend geluid dat doet denken aan de oprichting van de PvdA, want ook in 1946 moesten oude vormen en gedachten sterven en plaatsmaken voor nieuwe ideeën. Het leidde tot een nieuwe partij en een nieuw verhaal. Maar wat was dat verhaal? En kan het de huidige zieltogende PvdA uit het slop helpen?

We vragen het aan historicus en kenner van de sociaaldemocratie Bram Mellink.

Hoe komt Nederland aan zijn zelfbeeld?

De Nederlander zou tolerant, rationeel en nuchter zijn, de beste mensensoort op aarde. En dat zou allemaal te danken zijn aan onze veelbesproken zogenoemde calvinistische volksaard.  Maar daarin blijft een essentieel onderdeel van diezelfde calvinistische Nederlandse geschiedenis onbesproken: dat van kolonialisme en slavernij. Hoe is dat te rijmen met dat zelfbeeld?

Daarover schrijven historicus Saskia Pieterse en theoloog Janneke Stegeman in hun boek Uitverkoren, waarin ze onderzoeken hoe we aan ons superieure zelfbeeld komen. 

De beladen herdenking van Dresden

Komende week is het tachtig jaar geleden dat de Oost-Duitse stad Dresden werd platgebombardeerd door de geallieerden. Er bleef weinig over van de stad die als één van de mooiste steden van Duitsland werd betiteld. Tot op de dag van vandaag is nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er door het bombardement het leven lieten.

Historicus en Duitsland-kenner Krijn Thijs licht toe waarom de herdenking van deze zwarte bladzijde altijd al beladen is maar dit jaar extra, vanwege de komende Bondsdagverkiezingen. 

50 jaar bouquet-romans

De Harlequin bouquet-roman bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met een schrijfwedstrijd, waarin wordt opgeroepen om een verhaal te schrijven dat ‘zindert van de hartstocht’. Uitgangspunten: De held is een rijke, succesvolle, machtige, liefst exotische alfaman. De heldin is meestal een werkende jonge vrouw, een tikje onzeker over zichzelf maar beslist niet onaantrekkelijk. Het lijkt alsof de ingrediënten van de bouquet-roman na vijftig jaar hetzelfde zijn gebleven, of is het genre ondertussen veranderd? En waarom blijft de bouquet-roman zo populair?

We hebben het erover met de Nederlandstalige bouquet-roman schrijver van het eerste uur.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Bart Funnekotter. Hij bespreekt drie historische boeken:

  • Hendrik V - Dan Jones (vert. Roelof Posthuma)

  • Van savanne tot stad - Christian Grataloup (vert. Alexander van Kesteren)

  • Geheugen, zing - Makana Eyre (vert. Caspar Wijers)

De column van John Jansen van Galen

Deze week is de column van John Jansen van Galen.

Het Spoor Terug: de spitz, martelwerktuig en heiligdom

Vanaf 12 februari gaat bij Het Nationale Ballet het programma ‘Jewels’ in premiere, met stukken van de Amerikaans-Russische choreograaf George Balanchine. Balanchine (1904-1983) staat bekend als de choreograaf die de fysieke grenzen van de danseres tot in extreme oprekte. Vooral door de inzet van de spitz: de balletschoen met harde neus die ballerina's tot feeërieke opperwezens maakte. Maar wanneer zag de spitz het levenslicht? Wat betekende dat voor de balletkunst en voor de positie van de ballerina? En is de spitz inmiddels niet uit de tijd? Laura Stek volgde het spoor van het martelschoentje in de audiodocumentaire ‘Martelwerktuig en heiligdom’. 

Deze documentaire werd eerder uitgezonden in 2019.