OVT

OVT 22 juni 2025

Israël heeft Iran aangevallen vanwege vermeende nucleaire wapens. Het beschikt zelf al decennialang over kernwapens, Israël is het enige land in het Midden-Oosten met een nucleair wapenarsenaal. Israël hanteert een strategie van ‘nucleair opacity’: het bevestigt noch ontkent het bezit van kernwapens. Journalist en voormalig Israël-correspondent Derk Walters vertelt meer.

Verder in OVT: De VS bombardeert Iraanse nucleaire complexen, De verjaardag van Jaws, No Man's Land, recensies van Nadia Bouras en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De VS bombardeert Iraanse nucleaire complexen

Afgelopen nacht bombardeerden Amerikaanse bommenwerpers de ondergrondse nucleaire installaties in Iran. Trump heeft het dus toch gedaan, in weerwil van zijn credo dat America First betekent dat inmenging - en zeker met militaire middelen - niet in het belang van de VS is. De vergelijking met Amerika’s bommentapijt op Irak in 2003 dringt zich op. En de vraag is uiteraard is hoe we de actie van Trump moeten beoordelen. Is dit een trendbreuk met zijn America First-politiek en zijn zelf gewenste rol van zogenaamde vredestichter?

Bij ons Amerikanist Casper Thomas.

De verjaardag van Jaws

Het was de blockbuster die de doorbraak betekende van Stephen Spielberg; Jaws, de film waarin een schipper wordt geterroriseerd door een wraakzuchtige haai. De film zette de haai neer als het bloeddorstigste monster van de zee, waarvoor de mens ten alle tijden moet waken. Nu de film zijn vijftigste viert vragen we ons af; is het imago van de haai door de geschiedenis heen veranderd? En kunnen dieren met een stigma daar ook weer vanaf komen?  

We vragen het aan Sven Gins, mediëvist en onderzoeker van historische dierenverhalen.

No Man's Land

De Roma en Sinti worden al honderden jaren, sinds hun komst naar Europa, als een probleem voor de Europese bevolking gezien. De haat en het dehumaniseren van de bevolkingsgroep leidden tot het systematisch en geforceerd steriliseren van Roma en Sinti vrouwen. Deze gruwelijke praktijk hield aan tot het begin van deze eeuw.

Om de geschiedenis aan het licht te brengen maakt performer en schrijver Giovanni Brand de theatervoorstelling No Man’s Land, die 27 juni in première gaat in Rotterdam, over drie generaties vrouwen die zijn gesteriliseerd tegen hun wil in. Brand is te gast.

De kernparadox

Israël heeft Iran aangevallen vanwege vermeende nucleaire wapens. En dat terwijl het zelf decennialang over kernwapens beschikt. Volgens data van de Federation of American Scientists is Israël het enige land in het Midden-Oosten dat een nucleair wapenarsenaal heeft. Israëll hanteert een strategie van ‘nucleair opacity’: het bevestigt noch ontkent het bezit van kernwapens.

Wanneer begon het nuclaire programma in Israël, hoe stonden de westerse bondgenoten er tegenover en komt daar mogelijk verandering in? Te gast is journalist en voormalig Israel-correspondent Derk Walters

Recensies van Nadia Bouras

Elke week bespreken we historische tips met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Nadia Bouras. Zij bespreekt twee historische boeken:

  • Het uur van de wolven - Giuliano da Empoli (vert. Hans E. van Riemsdijk)

  • De wereld na Gaza - Pankaj Mishra (vert. Nannie de Nijs Bik-Plasman en Arjanne van Luipen)

De column van John Jansen van Galen

Deze week is de column van John Jansen van Galen.

De 11 stemmen van Srebrenica #1: Satko. Noem hun namen

Door de aanvallen van de VS op nucleaire complexen in Iran zenden we de eerste aflevering van de documentaireserie volgende week uit. Deze is wel al te beluisteren in jouw podcast-app

Dertig jaar geleden werd Srebrenica onder de voet gelopen door het Bosnisch-Servische leger. In vijf dagen tijd werden er meer dan achtduizend mensen vermoord en duizenden gedeporteerd. Veel gevluchte Bosniërs vonden hun thuis in Nederland. De afgelopen jaren lag de focus vooral op de Nederlandse blauwhelmen die aanwezig waren bij de val van Srebrenica. Maar wie zijn de Bosnische Nederlanders die deze geschiedenis met zich meedragen?

In De 11 stemmen van Srebrenica gaan journalist en Balkanexpert Marjolein Koster en genocide-deskundige en Srebrenica-overlevende Alma Mustafić op zoek naar hun verhalen. Hoe leef je verder met een oorlogsverleden in een maatschappij die jouw geschiedenis niet kent of begrijpt? En wat kunnen wij leren als we écht naar hen luisteren?

De 11 stemmen van Srebrenica is een productie van Marjolein Koster, Alma Mustafić en OVT. Mede mogelijk gemaakt door o.a. het Mondriaan Fonds en de gemeente Utrecht.
De 11 stemmen van Srebrenica is een multimediaal project. Er is een fotoserie voor de Volkskrant van fotograaf Robin de Puy en binnenkort openen twee tentoonstellingen: in Nationaal Kamp Vught en in DOTODOK Utrecht. Voor meer informatie ga naar: www.11stemmen.nl

Foto: Robin de Puy