Adembenemend natuurschoon, tolerant, veilig en welvarend. Dat is het beeld dat we in Nederland hebben van Canada. Maar is het echt zo paradijselijk, of weet het land van Trudeau vooral een beschaafd masker op te zetten?

Schrijver Emy Koopman reist in Paradijs Canada van Vancouver naar Montreal en kijkt welke problemen er broeien onder de oppervlakte. De serie duikt in alle urgente thema's van deze tijd en onderzoekt hoe het in Canada is gesteld met racisme en gendergelijkheid, migratie, klimaatverandering  en de verzorgingsstaat. Emy Koopman spreekt beroemde Canadese intellectuelen zoals Charles Taylor, Margaret Atwood en Jordan Peterson.

de reisdagboeken van Emy

Tijdens haar trip door Canada heeft Emy Koopman een reisdagboek bijgehouden. Hierin kun je alles lezen over de draaidagen voor Paradijs Canada, mooie gesprekken die zij had en dingen die opvielen tijdens de reis.

extra

uit de VPRO Gids

over de makers

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver en onderzoeksjournalist en promoveerde op psychologisch onderzoek naar empathie en literatuur. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Koopman verbleef meerdere keren gedurende langere tijd in Canada en schreef over het land voor De Correspondent. Haar tweede roman, Het boek van alle angsten, verschijnt deze september.

Hans Pool

Hans Pool is cameraman en regisseur en won in 2018 een Emmy voor de documentaire Bellingcat - Truth in a Post-Truth World. Eerder maakte hij diverse reisseries voor de VPRO waaronder Van Moskou tot Moermansk met Jelle Brandt Corstius en Van Dis in Afrika met Adriaan van Dis.