Adembenemend natuurschoon, tolerant, veilig en welvarend. Dat is het beeld dat we in Nederland hebben van Canada. Maar is het echt zo paradijselijk, of weet het land van Trudeau vooral een beschaafd masker op te zetten?

Schrijver Emy Koopman reist in Paradijs Canada van Vancouver naar Montreal en kijkt welke problemen er broeien onder de oppervlakte. De serie duikt in alle urgente thema's van deze tijd en onderzoekt hoe het in Canada is gesteld met racisme en gendergelijkheid, migratie, klimaatverandering  en de verzorgingsstaat. Emy Koopman spreekt beroemde Canadese intellectuelen zoals Charles Taylor, Margaret Atwood en Jordan Peterson.

afleveringsdossiers

wat vind je hier?

Bij iedere aflevering van Paradijs Canada vind je een uitgebreid dossier over de onderwerpen en thema's die in de uitzending voorbij komen. Ook kun je lezen in het reisdagboek van Emy Koopman.

Alle afleveringen zijn na uitzending direct te bekijken op NPO Start. Met een Plus-abonnement is het mogelijk alle afleveringen direct te bekijken.

eerstvolgende uitzending

Zondag 27 sep 2020 20:30 VPRO

Een nieuw vaderland

Multiculturalisme is al sinds de jaren zeventig het officiële Canadese staatsbeleid, maar in Quebec laaien xenofobie en moslimhaat op. Emy Koopman verkent de vreemdelingenangst en spreekt met 'de Schindler van Guelph'. Zonder migranten zou het enorme land Canada niet kunnen draaien. Dankzij een selectiesysteem zijn de nieuwkomers veelal hoger opgeleid dan de gemiddelde Canadees. Het klinkt idyllisch, maar sinds Trumps verkiezing staken duizenden Amerikanen de grens over, waardoor in het Franstalige Quebec, van oudsher bezorgd over het behouden van de eigen culturele identiteit, de xenofobie en moslimhaat oplaaiden. Begin 2017 kwam het tot een schietpartij in een moskee. Emy Koopman volgt slachtoffers van die aanslag op weg naar de rechtszaak tegen de dader, ze verkent de vreemdelingenangst en spreekt met 'de Schindler van Guelph', die tientallen vluchtelingenfamilies sponsort.

over de makers

Emy Koopman

Emy Koopman is schrijver en onderzoeksjournalist en promoveerde op psychologisch onderzoek naar empathie en literatuur. Haar debuutroman Orewoet (2016) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Koopman verbleef meerdere keren gedurende langere tijd in Canada en schreef over het land voor De Correspondent. Haar tweede roman, Het boek van alle angsten, verschijnt deze september.

Hans Pool

Hans Pool is cameraman en regisseur en won in 2018 een Emmy voor de documentaire Bellingcat - Truth in a Post-Truth World. Eerder maakte hij diverse reisseries voor de VPRO waaronder Van Moskou tot Moermansk met Jelle Brandt Corstius en Van Dis in Afrika met Adriaan van Dis.