Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Wat voor de een normaal taalgebruik is, ervaart de ander als een belediging of een vorm van homofobie. Terwijl er discussie wordt gevoerd 'of je nog wel alles kan zeggen in dit land', onderzoekt Nicolaas in 'Pisnicht: The Movie' wat de impact is van deze woorden op (jonge) homo’s.

Aanleiding voor deze persoonlijke documentaire is de discussie die ontstond nadat Youp van 't Hek het woord 'pisnicht' gebruikte in zijn show en NRC-column en er in Veronica Inside ook homograppen werden gemaakt. 'Minderheden moeten niet zeuren', klonk het toen daar kritiek op kwam. 'Homo' roepen of een homograpje maken; het gebeurt veel en het lijkt redelijk normaal.

Nicolaas onderzoekt welke wereld er schuilt achter deze discussie en zoekt naar antwoorden op vragen als: Ben je een zeikerd als je iets van deze grappen zegt? En waarom? Welke denkbeelden zitten er achter de grappen? En welke impact hebben dit soort woorden op jonge lhbt'ers? 

In Pisnicht: The Movie zoekt Nicolaas uit hoe tolerant Nederland is op het gebied van homoseksualiteit. Hij staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.

Nicolaas praat met homo’s uit alle uithoeken van het land en reflecteert met zijn vader op zijn eigen opgroeien. Hoe is het om als gay op te groeien in een heterowereld? En als je dat weet, hoe kijk je dan aan tegen homograppen?

Nicolaas:

'Het woord homo gebruiken lijkt vrij normaal en lang niet iedereen bedoelt er iets mee. Deze film is geen betoog om woorden of grappen te verbieden, maar ik wil inzicht geven in wat het het betekent om als homo op te groeien en continu geconfronteerd te worden met het feit dat je anders bent en volgens sommigen minder of zelfs vies. We denken we dat we tolerant zijn, maar zoals je zal zien blijkt dat in de realiteit echt anders. En dat is niet zonder gevolgen.'

Nicolaas Veul wint Winq Media Award 2021

De Winq Media Award, onderdeel van de Diversity Awards van queer lifestyle magazine Winq, is dit jaar uitgereikt aan Nicolaas Veul. 'Nicolaas Veul is het lichtend voorbeeld van een nieuwe generatie mediamakers,' leest het juryrapport. 'Kroon op zijn werk is wat ons betreft Pisnicht: The Movie, waarin Nicolaas antwoord zoekt en vindt op de vraag: waarom is het in Nederland zo doodgewoon om te schelden met ‘homo’ of ‘pisnicht’? Daarvoor gaat hij in dialoog met mensen op straat, op school en in de voetbalkleedkamer, maar ook met zijn eigen vader. Dat levert een indrukwekkende, kwetsbare documentaire op die pijnlijk blootlegt hoe hardnekkig homofobie soms kan zijn.'

lees, kijk en luister meer

Regie
Nicolaas Veul
Duco Coops

Research
Els van Driel

Camera
Duco Coops
Willem Timmers

Geluid
Tony Streefkerk

Montage
Jurjen Blick

Montage assistentie
Reinier Zoutendijk

Kleurcorrectie
Pepijn Kleijs

Audionabewerking
Jacco Prantl

Beeldresearch
Rob Dorresteijn

Vormgeving
Joost Gulien

Marketing & Communicatie
Christa Niekamp
Innes van den Heuvel
Marion van Dam

Webredactie en social media
Thomas van Manen
Hester Knieriem

Productie
Nicoline Tania

Eindredactie
Joyce Daamen

Medewerking van
Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert
Dennis Kok
Discussiëren kun je leren
Chantal Deken
Voetbalvereniging SDZ Amsterdam
Kai Meeuwsse


 

promo:

Regie
Wart Kamps

Geschreven door
Nicolaas Veul & Wart Kamps

Montage
Hadewich van Daalen
 

met veel dank aan
KRO NCRV
Skyhigh TV
De crew en redactie van De Slimste Mens
Harm Jan Kinkhorst
Philip Freriks
Maarten van Rossum
Tim Kamps
Daan Boom
Thomas van Manen
 

meer van Nicolaas