Welke gezichten verstoppen zich achter de reisserie Robo sapiens? Vijf makers vertellen over hun ervaringen bij het maken van de serie.

Maarten Slagboom

Maarten (47) is de eindredacteur van Robo sapiens. Naast Robo sapiens is Maarten ook schrijver en werkt hij aan meer programma's van de VPRO zoals De ijzeren eeuw en De hokjesman. In zijn bijdrage vertelt hij over de eerste opnamedag van Robo sapiens.
Foto: Tessa Posthuma de Boer

'Het viel ons op hoe weinig de robot kon.'

Elleke Claessen

Elleke (33) is het productiebrein achter Robo sapiens. Zonder haar was het onmogelijk om robot Robin te vervoeren, of om de robot überhaupt over de grens te kunnen krijgen. Ze werkt sinds 2014 als producer bij de VPRO en naast Robo sapiens werkt ze ook aan producties als Wetenschap havermoutpap. In haar audio-opname vertelt ze dat het vervoeren van een robot moeilijker bleek dan gedacht.

(teskt loopt door onder afbeelding)

Jaap Veldhoen

Cameraman Jaap (53) is de man die de prachtbeelden van Robo sapiens geschoten heeft. Hij is sinds 1992 cameraman en filmt voor andere programma’s als Andere tijden en Taarten van Abel. In zijn bijdrage vertelt hij over beelden die verwijderd moesten worden tijdens het opnemen in Shenzhen, China.

'We moesten van de politie de beelden wissen.'

Marnix de Graaf

Bij het maken van Robo sapiens was er natuurlijk ook iemand nodig die voor robot Robin kon zorgen. Hiervoor werden Marnix de Graaf en Joachim de Greeff van het bedrijf Interactive Robotics aan het project gekoppeld. Marnix (24) is een TU Delft Informatica student en was eerder nog niet bekend met robots, maar wel met de programmeertaal. In zijn bijdrage vertelt hij over hoe de robot in het wilde weg rondreed en waarom hij achter schapen aan ging rennen.

(teskt loopt door onder afbeelding)

Obbe Verwer

Na het filmen moet alles natuurlijk nog aan elkaar worden gelijmd en een  geheel vormen. Obbe (41) is de editor van Robo sapiens. In zijn audio-opname vertelt hij hoe het is om voor het eerst een serie te monteren waarin een robot voorkomt.

'Het is moeilijk om te kijken wat de robot geloofwaardig maakt en wat niet.'