Sahara

vanaf zondag 25 november, 20.15 uur, NPO 2

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde.

Bram Vermeulen met goudzoekers en trans-Sahara-reizigers

Bram Vermeulen met goudzoekers en trans-Sahara-reizigers

Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis?

In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme.

de afleveringen

1. Mauritanië

In de Westelijke punt van de Sahara ligt het onbekende Mauritanië. Sinds 1980 is hier geen Nederlandse cameraploeg meer op bezoek geweest. Het woestijnland probeert een groot geheim verborgen te houden voor de buitenwereld.

Zondag 25 november om 20.15 uur op NPO 2

2. Mali Blues: Timboektoe

Timboektoe is het El Dorado voor alle reizigers die het aandurven de Sahara te doorkruisen. Een magische stad vol bibliotheken en misschien wel de beste muziek die in West-Afrika te vinden is. Maar de reis naar Timboektoe is en blijft gevaarlijk. Velen kwamen nooit meer terug. In 2012 werd de stad veroverd door jihadisten. Het Franse leger moest eraan te pas komen om de stad te bevrijden. Weet Timboektoe zichzelf te hervinden?

Zondag 2 december om 20.15 uur op NPO 2

3. Het kraambed van Afrika (Niger)

In Niger ben je nooit alleen. In geen land ter wereld worden zoveel kinderen geboren als in Niger, gemiddeld meer dan zeven per vrouw. Demografen voorspellen een catastrofe als de explosieve bevolkingsgroei niet wordt afgeremd. Waarom lijkt niemand er in te slagen het tij te keren?

Zondag 9 december om 20.15 uur op NPO 2

4. Terug naar Agadez (Niger)

De woestijnstad Agadez was eeuwenlang het vertrekpunt van reizigers door de Sahara. Maar sinds Europa de routes richting Libië en de Middellandse Zee heeft geblokkeerd, verkeert Agadez in grote crisis. Smokkelaars en nomaden zien bestaansmogelijkheden verdampen. Kun je nog wel reizen door de Sahara?

Zondag 16 december om 20.15 uur op NPO 2

5. Soedanese lente

Het land in het oosten van de Sahara leeft weer op sinds internationale sancties zijn afgeschaft. Soedan staat weer open voor de wereld. Maar in ruil voor die nieuwe vrijheid moet het land aan Europa een belangrijke dienst verlenen.

Zondag 23 december om 20.15 uur op NPO 2

advertentie