Dag 13 - Een interview met Bits of Freedom

De jongens hebben een interview met Hans Zwart bij Bits of Freedom.

Tim en Nicolaas zijn op weg naar een interview met Bits of Freedom. Zij bekijken wat partijen als Facebook en Google doen met de data doen en wat jouw rechten zijn als zo'n partij die data filtert. Tim zegt dat hij niets te verbergen heeft. Hans zegt: "Maar je vond het wel erg dat je privé-appjes op social media werden geplaatst."

Er wordt gesproken over privacy als een ongrijpbaar concept. We stappen langzaam naar een wereld waarin we het steeds meer opgeven. Tim geeft toe dat hij niet nadenkt over het feit dat de beelden uit dit experiment over 20 jaar nog steeds op het internet staan. Privacy en big data hebben veel parallellen met het klimaatprobleem: het is mondiaal, een individuele of landelijke oplossing zet geen zoden aan de dijk, en mensen voelen het niet zo. 

Tim is van plan om in Rotterdam te slapen. "De infraroodcamera moet mee naar Winnie", zegt Nicolaas. Tim zegt: "Nicolaas, jij bent hier niet om mij te verlinken." 


Nicolaas vertrekt naar zijn diner met date Josèff. Tijdens het etentje wordt duidelijk hoe ongemakkelijk sommige mensen worden van de stream. Josèff vindt het ingewikkeld om over daten te praten. Daar hebben meer vrienden last van; dat ze niet vrijuit kunnen praten met hem. Nicolaas krijgt berichten van vrouwen die Josèff knap vinden, iets wat hem ongemakkelijk maakt. "Het is alsof we een ongevraagd iemand aan tafel hebben zitten die heel erg belangrijk is en aantekeningen maakt", zegt hij.

Als Nicolaas terugfietst, zegt hij tegen de kijkers: "Ik heb er geen zin meer in, die stream, die alles stom maakt. Grappig én stom!" 

 

advertentie