Kunnen we de natuur nog herstellen of is het al te laat? Vaak zinkt de moed je in de schoenen bij de nieuwste cijfers over verlies aan biodiversiteit, maar de natuur is veerkrachtig en natuurherstel blijkt wonderbaarlijk snel mogelijk, als de juiste condities worden gecreëerd. VPRO Tegenlicht presenteert dit najaar onder meer een voorhoede van daadkrachtige natuurherstellers in Europa. Hoe geven zij de natuur weer een plek voor de toekomst?

Wat kun je nog meer van ons verwachten dit seizoen? Sowieso ‘Handel in voorkennis’ op 12 september, een uitzending die gaat over slimme bedrijven die bulkdata over ons gebruiken voor winst op de beurs. En we bieden een interessante kijk achter de schermen van de vruchtbaarheidsindustrie. Plus de Boeren, Burgers en Beren, dus. Bekijk hier meer over onze komende uitzendingen.

In deze brief kijken we overigens niet alleen vooruit, maar we blikken we ook terug. Op een uitzending over Afghanistan, die met de wetenschap van nu behoorlijk wrang is, maar een mooi inkijkje geeft in de militaire machinekamer

VPRO-maker Kees zet zijn eigen winkelketen op...

De zojuist genoemde uitzending ‘Boeren, burgers en beren’ staat natuurlijk in een mooie Tegenlicht-traditie. Al sinds het begin in 2002 maken we uitzendingen over duurzaamheid, transitie en circulaire landbouw. VPRO-filmmaker Kees Brouwer borduurt daar op voort met een bijzondere documentaire die op 17 oktober te zien is.  

Die draait om zijn eigen keten die hij momenteel aan het opzetten is: de Reaction. Hij trekt, met een speciale Reaction-bus, door het hele land op zoek naar ondernemers, ambachtslieden, ontwerpers, kunstenaars, boeren, koks, en noem maar op, die zich willen verenigen om een robuuste tegenhanger van het grootkapitaal te vormen. Want, zo vindt Kees, iedereen heeft recht op kwaliteit en duurzaamheid.  ‘Nederland kent talloze duurzame, sociale, en lokale ondernemingen. Die moeten opboksen tegen grote winkelketens, die vol liggen met spullen waarvan we niet precies weten hoe, door wie, en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt,’ zegt hij. Kees wil ze bij elkaar brengen. 

Zondag staat hij, met zijn bus, van 11 tot 15 uur op de biologische markt bij de Groene Afslag in Laren. Kees: ‘Iedereen is welkom, kom vooral!’

liefde voor pioniers die de bakens verzetten

Kees heeft een voorliefde voor idealistische voortrekkers, vertelt hij in deze podcast. Of het nou gaat om mensen die de zorg menselijker willen maken, rebellen die zich tegen reclame keren of onderwijsvernieuwers, die het leven van kinderen in arme wijken proberen te verbeteren; het zijn allemaal mensen die de bakens verzetten en volharden in het bereiken van hun toekomstvisie.

Een van Kees' laatste uitzendingen voor Tegenlicht gaat over het landbouw- en natuurbeleid dat vanwege de klimaatverandering volledig op de schop moet. Maar ja, wie gaat dat doen? Kees trok langs diverse plattelandspioniers die revolutionaire plannen hebben om het tij te keren, zoals de voortrekkers van Wijnjewoude Energie Neutraal 2025 en pionier Wouter van Eck van het voedselbos.

uit ons rijke archief: de missie in Afghanistan

Gezien de definitieve val van Kabul deze week en de algehele controle van de Taliban over Afghanistan, vestigen we graag nog even jouw aandacht op wat onze redactie in het  verleden maakte. In de aflevering ‘Niet Opkloten!’ uit 2008 zien we een portret van toenmalig generaal en Commandant der Strijdkrachten, Dick Berlijn. Hij nam dat jaar afscheid als hoogste militair van het land. 

Berlijn  was onder meer in Uruzgan waar Nederlandse militairen vochten tegen de Taliban en zich bezighielden met een wederopbouwmissie. Enfin, we weten allemaal hoe dat is afgelopen anno 2021. ‘Niet opkloten’ is 13 jaar na dato nog altijd de moeite waard, alleen al als tijdsbeeld en vanwege het archiefmateriaal, met onder meer beelden van een NAVO-top in Noordwijk.

ook de Meet Ups beginnen weer. Ben jij erbij?

Ook dit najaar blikken we elke week in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam met makers, researchers en andere gasten terug op de uitzending en praten we verder. En het leuke is dat je die weer fysiek kunt bijwonen! 

Ook op andere plekken in Nederland zijn er lokale Meet Ups, zoals in Utrecht. Wil je er een bijwonen? Misschien is er een Meet Up bij jou in de buurt…