Een onheilspellende toekomstvisie op de plaats des oordeels

Eindspel

Wat zijn de scenario's voor de nabije toekomst van het Midden-Oosten?

Zijn we op weg naar een doemscenario? De nervositeit in en over het Midden-Oosten neemt weer toe, nu zowel in de VS als in Iran de politieke beslissingen worden genomen door neoconservatieven. 'Zeg maar gerust "idioten", aldus de Amerikaanse ex-kolonel Larry Wilkerson. Het weapons of mass destruction-scenario wordt weer van stal gehaald, ditmaal voor Iran. Aanvalsplannen worden gesmeed en pre-emptive strikes overwogen.

bijlagen

Tegenlicht presenteert een onheilspellende toekomstvisie op het Midden-Oosten, de Plaats des Oordeels.

In 'Eindspel' verzamelt programmamaker Marije Meerman stemmingen en meningen uit de VS, Israël en Iran over de nabije toekomst van Israël. Zou de terugtrekking van de VS uit Irak de vernietiging van de staat Israël tot gevolg kunnen hebben? Op welke wijze zal Syrië gebruik maken van de door het Israëlische leger getoonde zwakheden in de laatste Libanon oorlog? In hoeverre worden de Amerikaanse presidentskandidaten gewogen op hun pro-Israëlische standpunten? Wat zijn de gevolgen voor de regio van een eventuele heroverweging in het Amerikaans buitenlands beleid?

Tegenlicht sprak met: Martin van Creveld (Israëlisch militair historicus), Tony Judt (Brits historicus), Brigitte Gabriel (christen-Libanese emigrée), Lawrence Wilkerson (voormalig stafchef van Colin Powell), Etgar Keret (Israëlisch schrijver), Anoush Ehteshami (Iraans-Engels politicoloog) en Richard Perle (Amerikaans neoconservatief). Verder zijn Mahmoud Ahmadinejad, John Hagee, Tuvia Sagiv en de Tempelberg de edelfiguranten in een poging de frontlijnen van een mogelijke Derde Wereld Oorlog te schetsen. Kan het zo zijn dat de toenemende nervositeit over de escalatie van het conflict tot een self-fulfilling prophecy zal leiden?

Regie: Marije Meerman
Research: William de Bruijn
Productie: Judith van den Berg