De film is een verslag van deze krankzinnige strijd tussen mensen met verschillende belangen en dromen, van menslievendheid en angst, van misdaad en anarchie en van chaos maar ook van de kracht van de hoop.

De grens tussen Mexico en de VS is waarschijnlijk de meest gesloten en zwaarst bewaakte ter wereld. Duizenden kilometers prikkeldraad, betonplaat, camera’s, hekwerk, uitkijkposten, 4wheeldrives, verrekijkers en kaki uniformen met aan de andere kant duizenden reikhalzende Mexicanen hunkerend naar een mogelijk beter bestaan. Het verdedigingswerk is echter op een punt onderbroken en open. Want dat stukje Amerika is in Indiaanse handen. Bovendien is het woestijn, de Sonora woestijn en geldt als levensgevaarlijk en volstrekt onbegaanbaar.

Toch maken duizenden Zuid-Amerikanen jaarlijks de oversteek, want een droom valt moeilijk te stuiten. Daardoor wordt de Sonora woestijn de grafkamer voor de duizenden die dit niet overleven. Bovendien trekt deze desolate plek allerlei mensen van twijfelachtig allooi aan. Militia achtige types die zwaar bewapend de grenscontrole in eigen hand nemen en de immigranten waar mogelijk tegen houden om zo Amerika voor de Amerikanen te behouden.

bijlagen

De immigranten worden op hun beurt echter weer geholpen door de Indiaanse bewoners van de woestijn, ex priesters en gelovigen die patrouilles houden op zoek naar gestrande landverhuizers. Zij leggen op geregelde plekken drinkwater voorraden aan, die weer door de militia ondrinkbaar gemaakt wordt. De film is een verslag van deze krankzinnige strijd tussen mensen met verschillende belangen en dromen, van menslievendheid en angst, van misdaad en anarchie en van chaos maar ook van de kracht van de hoop.

Regie: Van Soest/Levine
Ned. bewerking: Gijs Meyer Swantee
Eindredactie: Roel van Broekhoven, Frank Wiering