VPRO Tegenlicht

Satellite Queens

In Tegenlicht de vraag in hoeverre satellietnetwerken in het Midden-Oosten van invloed zijn op modernisering van de regio.

Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de gedurfde talkshow Kalaam Nawael, letterlijk ‘vrouwenpraat’. De vier bijzondere presentatrices bespreken wekelijks actuele onderwerpen en schuwen daarbij geen taboes. Gevoelige kwesties als de emoties van de man, terrorisme, masturbatie en homoseksualiteit worden van verschillende kanten belicht. Alleen politiek komt niet aan de orde, dat is 'not done'. De show heeft via de satelliet een publiek van 300 miljoen kijkers en zorgt voor een ware revolutie in Arabische wereld.

De revolutie van satellietnetwerken heeft de Arabische regio de afgelopen vijftien jaar drastisch veranderd. De vele pan-Arabische televisieprogramma’s zijn van invloed op de modernisering van de regio. Dat geldt zeker voor de immens populaire maar controversiële Kalaam Nawaen. Met hun pragmatische benadering brengen de presentatrices de discussie op gang over onderwerpen die tot voor kort onbespreekbaar leken in de Arabische wereld. En de show mag in de volksmond liefkozend Soft Talk heten, op straat, in de media, koffiehuizen en huiskamers zorgt hij met regelmaat voor hoogoplopende meningsverschillen.

bijlagen

De presentatrices zijn een belangrijke reden voor de populariteit van het programma. Rania is Libanees, Fawzia Egyptisch, Muna Saoedi-Arabisch en Fahra Palestijns. Zij vertegenwoordigen niet alleen een ander land maar ook verschillende sociale en intellectuele klassen. In het programma dragen zij elk een eigen visie uit over wat het volgens hen betekent om een Arabische vrouw te zijn in de hedendaagse wereld.

Een maand lang volgt regisseur Bregtje van der Haak de vier vrouwen op cruciale momenten in hun leven en werk. Vanuit Beirut - waar de show wordt opgenomen – schakelt ze naar Caïro, Dubai, Riyad en weer terug naar Beirut. Zo wordt de kijker op persoonlijke wijze geïnformeerd over de dilemma's die zich voordoen in de wijze waarop satelliet-tv verslag doet van de Arabische samenleving.

In Tegenlicht de vraag in hoeverre satellietnetwerken in het Midden-Oosten van invloed zijn op modernisering van de regio. Ontstaat er een nieuwe publieke arena en hoe beïnvloedt deze het dagelijkse leven in de Arabische wereld? En welke rol spelen vrouwen in deze nieuwe ontwikkelingen?

Regie: Bregtje van der Haak
Produktie: Submarine
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn