VPRO Tegenlicht

Red de mens

De rockster van nu schrijft intellectuele boeken. De Franse econoom Thomas Piketty en de Canadese milieuactiviste Naomi Klein reizen als supersterren de wereld rond om hun ideeën te verkondigen.

Een uitweg uit de crisis door radicale veranderingen? Er verschijnen nieuwe sterren aan het pop firmament. Maar ze zingen niet, ze acteren niet, nee, ze schrijven boeken, intellectuele boeken. Over vermogensongelijkheid en de klimaatsverandering. Deze intellectuele sterren veroveren de wereld met overtuigende ideeën, die miljoenen mensen aanspreken.

reacties op aflevering

De Canadese activiste Naomi Klein en de Franse econoom Thomas Piketty weten wereldwijd mensen te inspireren en te mobiliseren. Dat doen zij niet alleen door de grote problemen en oplossingen nauwkeurig te benoemen, maar ook door de wereld rond te reizen, politici te bewerken, en honderden televisie interviews te doen, die weer honderdduizenden keren gedeeld worden via sociale media.

Terwijl politici vaak machteloos lijken, doen deze sterren de hoop herleven dat we niet machteloos zijn, maar de grote problemen wel degelijk kunnen aanpakken. Wat is de echte invloed van deze gepassioneerde sterren op de werkelijkheid? Kunnen zij de wereld in beweging krijgen en waar zien zij voorbeelden van daadwerkelijke verandering? VPRO Tegenlicht volgde de grootmeesters van de idealen en vroeg zich af wat politici en burgers hiervan kunnen leren. 

bijlagen

Regie: Bregtje van der Haak
Interviews: Bregtje van der Haak & Shuchen Tan
Research: William de Bruijn
Productie: Helen Goossens
Eindredactie: Frank Wiering, Henneke Hagen & Doke Romeijn

biografieën

meer zoals 'red de mens'