Deze aflevering is vanwege rechten alleen in Nederland te bekijken.

Een paar graden minder

Jeffrey Sachs, 'de man met een plan', strijdt om de gemiddelde mondiale temperatuurstijging beneden de 2 graden Celsius te houden.

De econoom Jeffrey Sachs heeft in de aanloop naar de Klimaattop in Parijs een team van internationale wetenschappers verzameld. Aan de hand van innoverende fossielvrije projecten in China, Canada en de Verenigde Staten laten zij zien hoe landen hun CO2-uitstoot kunnen verminderen. Dit alles om de gemiddelde mondiale temperatuurstijging beneden de 2 graden Celsius te houden en catastrofale gevolgen voor onze aarde te vermijden.
 

reacties op aflevering

Radicale verandering

De beroemde Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs, ook wel ‘de man met een plan’ genoemd, heeft een missie: hij wil de dat de aarde voor het jaar 2050 niet meer dan 2 graden Celsius opwarmt. Dit doel is in zijn ogen cruciaal omdat overschrijding van deze extra 2 graden Celsius catastrofale gevolgen voor onze aarde kan hebben. Het is van het grootste belang dat wij onze CO2 uitstoot, grotendeels afkomstig door het gebruik van fossiele brandstoffen, halveren. En dit is niet onmogelijk volgens Jeffrey Sachs. Maar dit kunnen wij alleen bereiken wanneer we de wijze waarop we energie produceren en consumeren radicaal veranderen.

Om dit doel te bereiken heeft Sachs een groep klimaatwetenschappers afkomstig uit vijftien verschillende landen om zich heen verzameld. Landen die de twijfelachtige eer hebben voorop te lopen in de meeste CO2 uitstoot. Hij vraagt hun om geloofwaardige en economisch haalbare scenario’s uit te denken die het mogelijk maken om onze uitstoot van CO2 voor het jaar 2050 te halveren.

bijlagen

Yes we can

Deze ‘yes we can’ wetenschappelijke aanpak heeft ten doel om het bewustzijn onder politici in aanloop naar de Klimaattop in Parijs in december 2015 te vergroten. VPRO Tegenlicht volgt de verschillende wetenschappers langs innoverende fossielvrije projecten in China, Canada en de Verenigde Staten. En zit Sachs op de hielen bij zijn lobby om politici over de hele wereld van zijn missie te overtuigen. Belangrijke steun hierbij is de Nederlander Peter Bakker. Bakker is ex CEO van TNT en één van Nederlands eerste groene topmannen. Sinds 2012 zet hij zich in om ook multinationals te overtuigen van het duurzaam maken van hun productie.

biografieën

Met o.a.: Jeffrey Sachs (econoom, Columbia university (New York) en Peter Bakker (President & CEO, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Regie: Thierry Robert
Bewerking: Martijn Kieft
Productie: Jenny Borger
Eindredactie: Marije Meerman/Doke Romeijn

meer zoals 'een paar graden minder'