VPRO Tegenlicht

samen vergroenen

De hoge gasprijzen zetten ons aan tot radicale gedragsverandering. Overal in de samenleving duiken groene initiatieven op van mensen op zoek naar nieuwe manieren om ons land van energie te blijven voorzien. Burgers, ondernemers en collectieven strijden voor democratisering van de energietransitie. Hoe zou een andere machtsverdeling eruit kunnen zien? En hoe kunnen we deze geestdrift vasthouden? VPRO Tegenlicht onderzoekt.

zondag 19 februari online, donderdag 23 februari, 20:30 uur, npo 2

Waarom hebben we ondanks alle klimaatrapporten, klimaatakkoorden, demonstraties en technologische toepassingen nog steeds de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen niet weten te verminderen?

De oplossing is zo duidelijk: massaal minder vervuilen. Maar hoe zetten we de groene knop om? Nu de gasprijzen enorm de lucht in zijn geschoten en bezuinigen voor steeds meer mensen geen vrijwillige keuze meer is, lijkt verandering in zicht. Hoe zorgen we ervoor dat staat, de markt en de gemeenschap bij elkaar komen in de strijd naar transformatieve verandering?

Tegenlicht reflecteert op sociale innovaties - beweging van onderop. Vanuit alle hoeken in de samenleving duiken initiatieven op van burgers, ondernemers en collectieven die samen strijden voor de democratisering van de energietransitie. Als de kloof tussen individu, consument en burger kleiner wordt komt er ruimte voor nieuw gevoel van gemeenschap.


Ad de Jong
Ad de Jong is eigenaar van de Ad en Tineke's Dagwinkel, een plaatselijke buurtsupermarkt in Schoonrewoerd. Door de energiecrisis stond de Dagwinkel op het punt de deuren te sluiten. Maar Schoonrewoerd kwam in actie; het dorp heeft gezamenlijk €76.000 opgehaald om hem te steunen.


Gerard van der Kleij
Wasserij & Linnenverhuur G. van der Kleij en Zn. is een familiebedrijf dat al ruim 160 jaar bestaat. De wasserij verwerkt zo’n 500.000 kilo wasgoed per week en is nu op zoek naar duurzame manieren om hun werk voort te zetten.


Reint Jan Renes
Reint Jan Renes is gedragspsycholoog. Met zijn lectoraat ‘Psychologie voor een Duurzame Stad’ aan de Hogeschool van Amsterdam doet hij onderzoek naar hoe mensen in hun dagelijks leven klimaatvriendelijke keuzes kunnen maken.


De FIXBrigade
De FIXBrigade is een initiatief van Jungle in Amsterdam Oost. De ‘fixers’ helpen mensen met een laag inkomen door hun woning te isoleren en hen informatie te geven over energiebesparing.


ZutphenEnergie 
ZutphenEnergie is een energiecoöperatie die met meer dan 1.200 klanten een belangrijke speler is in de energietransitie van Zutphen. Als coöperatie investeren zij in lokale, duurzame projecten zoals collectieve zonnedaken. Ook zetten zij zich in om mensen met lage inkomens te ondersteunen. Foto: Sanne van Hoogmoed, bestuurslid Zutphen Energie.

 


over de maker

Fleur Amesz
Fleur Amesz is televisieprogramma- en documentairemaker. Ze regiseerde voor Tegenlicht onder andere Op Volle Retouren. En doet research voor bekende documentaireprogramma’s, zoals Toms Engeland, De Vuilnisman en Broeders in Berlijn. Fleur is stadssocioloog (UvA) en studeerde ook film- en televisiewetenschappen aan LIU in Brooklyn, NY, waar ze haar Master of Arts in Media Arts haalde. 


regie
Fleur Amesz

research 
Sharine Rijsenburg 

redactie
Arnout Arens
Ilija Bozovic
William de Bruijn
Mo Jouhri
Malou Miedema
Jim Schulpen
Julia Veldman
Paula Witkamp

camera
Maarten Kramer

geluid
Jills Schriel
Mark Witte
Siebren Hodes

editor
Jeroen van den Berk

stem
Sarah Sylbing

productie
Jeroen Beumer
Koos van de Merbel
Marie Schutgens
Zoe de Wilde

eindredactie
Geert Rozinga
Jasper Koning