VPRO Tegenlicht

uit de kleren

Fashion wordt almaar faster. Er zijn inmiddels zo veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties ermee gekleed kunnen worden. Tegenlicht volgt vier pioniers op hun missie om de weerbarstige kledingindustrie te verbeteren.

vanaf 12 mei online | zondag 12 mei 22:08 NPO 2

De rampzalige gevolgen van de mode- en textielindustrie zijn overduidelijk: gigantische overproductie, vervuilde rivieren, metershoge kledingafvalbergen en een CO2-uitstoot die groter is dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. En dat alles gaat ook nog eens gepaard met  sociale ongelijkheid die alleen maar groter wordt.

Er zijn inmiddels zo veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties ermee kunnen worden gekleed. Toch draait de mode-industrie op volle toeren en gaat de race to the bottom onverminderd door. Dat weten we allemaal best, maar in het complexe systeem lijkt verandering haast onmogelijk. Gelukkig zijn er deze vier vrouwen die zich niet gewonnen geven, ze zetten zich strijdbaar in voor systeemverandering. En met resultaat!

De pioniers werken aan duurzamer textiel, transparante ketens, socialer beleid bij grote merken en eerlijker reclame. In Enschede, modesteden Parijs en Milaan en zelfs Brussel laten ze zien hoe het anders kan. 

Wat is het verhaal achter je oudste kledingstuk?

We leven in een wegwerpmaatschappij waarbij we het gros van onze spullen gedachteloos van de hand doen. Maar dat éne kledingstuk is van onschatbare waarde en koester je tot-ie echt total loss is. Waarom?

deel hier je verhaal

Annemieke Koster

In Enschede, waar ooit de Nederlandse textielindustrie bloeide, produceert Annemieke Koster nieuw textiel van lokale, hergebruikte vezels en afgedankt textiel. Om haar heen ontstaat gestaag een netwerk aan lokale leveranciers, ontwerpers en producenten.


Caterina Occhio

Caterina Occhio probeert als sustainability advisor het systeem van binnenuit te veranderen door luxe merken als Chloe, Armani en Aspesi te verduurzamen en socialer te maken. Ook heeft ze een social enterprise in Milaan opgezet om met gedetineerde vrouwen kleding en tassen te produceren voor deze grote merken. Caterina laat zien dat high fashion produceren met betere arbeidsomstandigheden en lokale productie, wel degelijk kan.


Lara Wolters

In het Europees Parlement pleit Lara Wolters al bijna vijf jaar voor het afdwingen van transparante productieketens bij grote bedrijven. Op 15 maart kwam het verlossende woord: haar wetsvoorstel werd eindelijk aangenomen. De wet verplicht Europese bedrijven zich in te zetten om hun negatieve impact op mensenrechten en natuur te minimaliseren.


Sara Dubbeldam

Ex-fast fashion influencer Sara Dubbeldam zet zich nu in om greenwashing van de kledingindustrie aan te pakken en transparantie te vergroten. Ze klaagde met succes Primark aan voor misleidende reclame. Ze heeft de smaak te pakken en maakt werk van een nieuwe zaak, dit keer tegen Zalando.


over de maker

Geert Rozinga
Geert is oud eindredacteur van VPRO Tegenlicht en regisseur van verschillende Tegenlicht documentaires zoals Virus van morgen en Future food. 


regie
Geert Rozinga

research
William de Bruijn
Tara Vierbergen

redactie
Tara Vierbergen
Daan Kuys
Ilija Bozovic
Mo Jouhri
Doortje Nieuwenhuijzen
Laura Hesselink

camera
Hans Bouma

geluid
Jillis Schriel
Benny Jansen

beeldredactie
Paula Witkamp

montage
Tim van der Maden

dramaturgie
Jurjen Blick

motion design
Fien Leeflang
Nova van Campen

productie
Sharon de Vries

productie-assistent
Xavier Res

uitvoerend producent
Zoë de Wilde

grading
Gerhard van der Beek

audionale bewerking
Rob Dul

stem
Katinka Baehr

eindredactie
Julia Veldman

met dank aan
Iftin Abokor
Systske Jellema
Borre Akkersdijk
 


verhalen bij dit thema