Future Shock

God, tech en ons bewustzijn

In het tech-tijdperk zien we een nieuw evangelie opdoemen van grote verhalen, beloftes van het eeuwige leven en verbondenheid met elkaar. Verspreid door tech-predikers als Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Elon Musk.
Voor Hans Busstra was zijn gelovige achtergrond de aanleiding om op zoek te gaan naar de religieuze kant van data: het Dataïsme.

Voor regisseur Hans Busstra was zijn gelovige achtergrond de aanleiding om de Tegenlicht-uitzending ‘Technologie als religie’ te maken: ‘Ik groeide op in een heel groot verhaal, namelijk het christendom. Ik heb dat na een moeilijke periode achter me gelaten, maar ik blijf vatbaar voor utopische verhalen.’ Hij zag in het tech-tijdperk een nieuw evangelie opdoemen van grote verhalen, beloftes van het eeuwige leven en verbondenheid met elkaar. Verspreid door tech-predikers als Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Elon Musk. Busstra vertelt er over in de nieuwste Future Shock, de podcast van Tegenlicht. Het bewustzijn boeit hem al jaren mateloos: AI-ontwerpers hebben dat heel menselijke gevoel namelijk nog niet kunnen kapen, terwijl ze dat natuurlijk maar wat graag willen. Hoe meer de algoritmes op ons lijken, hoe beter. Denkt Busstra dat het ooit zover komt dat AI God vervangt?