'Als je vandaag zou sterven en één generatie later zou terugkeren, in welke wereld zou je dan geboren willen worden, ongeacht waar of wie je bent?' Uitgelicht: een wel heel bijzondere én toekomstgerichte tentoonstelling in Den Haag en Amsterdam.

Wat als we allemaal in reïncarnatie zouden geloven? Zouden we de wereld anders achterlaten, als we terug konden keren, in de toekomst? Het zijn vragen die mensenrechtenadvocaat Michelle Alexander stelde in een essay in The New York Times, getiteld 'What If We're All Coming Back?' (2018)

Alexanders essay werd het uitgangspunt van een duotentoonstelling in het Haagse Nest, een platform voor hedendaagse beeldende kunst, en CBK Zuidoost Amsterdam. Met A Fair Share of Utopia werden verschillende kunstenaars uitgedaagd te speculeren over een onbekende toekomst waar zijzelf onderdeel van uitmaken.

Kun je je eigen belangen opzij zetten en echt vechten voor een betere wereld in het belang van volgende generaties, of is het makkelijker als je je voorstelt dat jij zelf ook onderdeel uitmaakt van die onbekende toekomst?

makers: Wieke ten Cate (regie) en Bouba Dola (camera/edit)

De tentoonstelling A Fair Share of Utopia is tot 22 november te zien in NEST (Den Haag) en CBK Zuidoost in Amsterdam.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘Wat Niet Is Maar Kan Zijn’, waarin tien schrijvers en negen kunstenaars vanuit het gedachte-experiment verkennen of er een mogelijkheid is hun eigen belangen opzij te zetten voor een betere wereld voor volgende generaties. Met o.a. bijdragen van Clarice Gargard, René ten Bos, Sander Donkers, Dean Bowen en Vamba Sherif.