Superrijk zijn is controversieel sinds kapitaal meer loont dan arbeid. Toch lijkt Amazon-baas Jeff Bezos van plan om met zijn grote boot dwars door industriestad Rotterdam te varen.

Meer dan vierduizend mensen hebben zich inmiddels op Facebook aangemeld. Nog eens vijftienduizend vinden het evenement ‘interessant’.  Ze willen eieren gooien naar het cruiseschip van Jeff Bezos wanneer het in Rotterdam door de Hef vaart. De historische brug zou moeten worden ontmanteld omdat het nieuwe plezierjacht van de Amazon-baas er niet onderdoor past.

‘Rotterdam is uit het puin opgebouwd door de Rotterdammers, en dat halen we niet zomaar uit elkaar voor het fallussymbool van een megalomane miljardair. Niet zonder slag of stoot!,’ zo schreef bedenker Pablo Strörmann op Facebook.

'Ik kan me voorstellen dat er wel mensen gaan staan'

Het initiatief kreeg ook internationaal veel bijval nadat de New York Times, CNN en vele andere media berichtte over de actie. Mensen vanover de hele wereld vragen waar ze kunnen doneren.

Strörmann had niet verwacht dat het zo groot zou worden. ‘Het is een beetje een uit de hand gelopen grap. Maar het zit wel een boodschap achter. Voor niemand anders wordt dat ding uit elkaar gehaald. Maar als je toevallig een van de rijkste mensen op aarde bent, dan kan dat ineens. Dat vind ik niet oké. Ik denk dat het daarom zoveel aandacht heeft gekregen.’

Strörmann kan niet zeggen of het evenement doorgaat of niet. Voor hem was het vooral een statement. ‘Ik weet zeker dat Bezos erover heeft gehoord. Dus mijn doel is bereikt. Maar als dat ding straks onder die Hef gaat varen, kan ik me voorstellen dat er wel mensen gaan staan.’

Overigens is niet bekend wanneer het jacht de doorgang zou moeten gaan maken. Ook de vergunning zou nog niet rond zijn. CNN meldde dat het ergens in augustus zou moeten gebeuren. ‘Het zal in elk geval niet vooraangekondigd op een zaterdagmiddag zijn,’ aldus Strörmann.

Zowel schipbouwer Oceanco, Amazon als Jeff Bezos reageerden niet op vragen per e-mail over het schip van Jeff Bezos.