Amin Maalouf - BEKNOPTE BIOGRAFIE
Beiroet 1949
Maalouf studeerde sociologie en economie in Beiroet, alvorens journalist te worden. In 1977, bij het uitbreken van de burgeroorlog in Libanon, vluchtte hij met zijn gezin naar Parijs, waar hij ging schrijven voor Jeune Afrique en de Arabische krant An-nahar. Maalouf kreeg in 1993 de prix Goncourt voor De rots van Tanios ( 'Le rocher de Tanios'). In zijn essay 'Moordende identiteiten' pleit hij voor het recht om tot meerdere culturen te behoren. In 2005 verscheen de Nederlandse vertaling van zijn boek 'Origines', bekroond met de Prix Méditerranée 2004.

DE OMZWERVINGEN VAN BALDASSARE - Amin Maalouf, 2003. Uitgeverij De Geus
(Le Périple de Baldassare)

De sympathieke boekenverzamelaar en handelaar in curiositeiten Baldassare Embriaco gaat in 1665 vanuit Libanon op zoek naar een zeldzaam boek dat hij even in zijn bezit heeft gehad maar weer is kwijtgeraakt. Het gaat om het boek, dat de honderdste naam van Allah onthult, als aanvulling op de 99 namen die in de Koran worden opgesomd. Wie die honderdste naam kent, zal verzekerd zijn van het eeuwige leven. Volgens de voorspellingen zal in 1666 de wereld vergaan. Baldassare wordt heen en weer geslingerd tussen zijn gezond verstand, dat hem zegt dat er geen enkele reden is dat de wereld vergaat, en zijn bijgeloof, versterkt door angst en massahysterie. Toch besluit hij op reis te gaan, op zoek naar het verdwenen boek. In De omzwervingen van Baldassare roept Maalouf een intens tijdsbeeld van de zeventiende eeuw op.

DE OORSPRONG - Amin Maalouf, 2005. Uitgeverij De Geus

Als zijn vader overlijdt, gaat Amin Maalouf naar zijn grootmoeder in Libanon om haar op de hoogte te brengen van de dood van haar zoon en haar bij te staan. Op de begraafplaats realiseert Maalouf zich dat hij maar weinig weet over de familie van vaderskant.
Jaren later besluit hij de geschiedenis van zijn `oorsprong' op te tekenen. Zijn zoektocht begint bij zijn grootvader, een eigenzinnige man en een groot voorstander van de moderne ontwikkeling van Libanon en tegenstander van elk godsdienstig fanatisme. Hij weigerde bijvoorbeeld zijn kinderen te laten dopen, omdat hij de keuze van godsdienst aan henzelf wilde overlaten.

EEUWIG ZONDER VROUWEN - Amin Maalouf, 2005. Uitgeverij De Geus
(Le premier siècle après Béatrice)

‘De man die dit poeder inneemt verhoogt zijn potentie en zijn hartstocht zal worden beloond met de geboorte van een zoon.’ Een Franse wetenschapper koopt in Cairo een flesje waarvan de bijsluiter deze tekst vermeldt.
Thuis legt hij het flesje in een lade en vergeet het. Maar vanaf dat moment lijken er uitsluitend jongetjes geboren te worden. De wetenschapper en zijn vrouw gaan op onderzoek uit om deze schrikbarende ontwikkeling te stoppen.

DE GEOGRAAF VAN DE PAUS- LEO AFRICANUS- Amin Maalouf, 2006. Uitgeverij De Geus
(Léon L'Africain)

Handelsexpedities, diplomatieke missies en andere reizen voeren de legendarische Moorse banneling Leo Africanus naar Granada, Fez, Caïro, Timboektoe en Constantinopel. In de schaduw van het Vaticaan schrijft hij zijn beroemd geworden Beschrijving van Afrika, een boek dat al spoedig geldt als unieke bron van kennis over de islamitische cultuur.
Amin Maalouf schetst niet alleen een boeiend beeld van het turbulente leven van Leo Africanus, maar reconstrueert tegelijkertijd een tijdperk waarin het aanzicht van de wereld aangrijpend veranderde.

DE ROTS VAN TANIOS- Amin Maalouf, 2008. Uitgeverij De Geus
(Le Rocher de Tanios)

Tanios, de hoofdpersoon uit het boek, is een mysterieuze figuur, die zijn dorp steeds opnieuw ongeluk brengt. Hij is de zoon van Lamia en Gerios en zijn vader is intendant van de sjeik. Het gerucht gaat dat niet Gerios, maar de sjeik zijn verwekker is. Als Tanios deze roddel ter ore komt, keert hij zich tegen zijn vader, de sjeik en het hele dorp. Hij sluit vriendschap met Roukoz, de voormalige intendant, die na zijn verbanning wegens oplichting als rijk man is teruggekeerd.
Tanios is overgeleverd aan het lot, net zoals in Griekse tragedies. Hij veroorzaakt een oorlog tussen de christenen van zijn dorp en een naburige Druzengemeenschap, waarna hij spoorloos verdwijnt. De kiem van de oorlog, die Libanon nog zo lang zal teisteren, is daarmee gelegd.
De rots van Tanios is een wonderbaarlijke mengeling van oriëntaalse legenden, mythen en internationale betrekkingen, die Maalouf met verve aan hedendaagse thema’s verbindt.

(Boekbesprekingen overgenomen van Uitgeverij De Geus)

NON-FICTIE

ON IDENTITY, Amin Maalouf, trans. Barbara Bray, 2000. Harvill Press 2000
(Les Identités meurtrières)
Nederlandstalige titel: Moorddadige Identiteiten (uitgegeven bij Arena, maar niet meer verkrijgbaar)

The notion of identity ­ personal, religious, ethnic or national ­ is one that has given rise to heated passion and crimes throughout human history. It is one that is at the heart of many of the most difficult social and political issues in the world today. What it is that makes each one of us unique and different from any other individual has been one of the fundamental questions of philosophy from Socrates to Freud and beyond. In this important series of reflections the distinguished novelist Amin Maalouf, a Lebanese who now lives in France, considers how we define ourselves and how identity is understood in the world¹s different cultures. Maalouf emphasises the importance of respecting the multiplicity of identity and the dangers of reducing it to a single, simple core. We should all be encouraged to recognise our identities as the sum of various parts rather than an irreducible whole. (Overgenomen van AminMaalouf.org)