Ook op Europese beurzen is sprake van high frequency trading. Een zorgwekkende ontwikkeling, vinden data-analist Eric Scott Hunsader en "quant" Paul Wilmott. Volgens hen kunnen high frequency traders ongecontroleerd de markten manipuleren.

Eric Scott Hunsader en Paul Wilmott, beiden bekend uit de uitzending Money & Speed, verschenen in december in het Zweedse televisieprogramma Kalla Ifakta (Koude Feiten) waar ze high frequency transacties op de Zweedse beursvloer analyseerden.

Het programma vroeg Hunsader of de high frequency traders een obstakel vormen voor traditionele, ‘langzame’ beursspelers zoals pensioenfondsen. Hij antwoordde instemmend: ‘Ze manipuleren de markten en de algoritmen.’

De high frequency traders roepen dat er niets aan de hand is. Ondertussen kijken ze op hun horloges: over twee jaar zullen ze genoeg verdiend hebben om met pensioen te gaan.

Paul Wilmott

Nederland: strenger letten op marktmisbruik

Zo’n dertig tot veertig procent van alle Europese aandelenorders bestaat nu uit high frequency trading, volgens gegevens van de Bank of England. In Nederland gaf de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op 11 januari 2012 aan in een interview van het FD met voorzitter Ronald Gerritse, strenger op high frequency trading te gaan letten. Daarbij verwees de toezichthouder naar de mogelijkheden tot ongecontroleerde manipulatie en marktmisbruik.

'Waanzinnige achterstand' regulering

Effectief toezichthouden op high frequency trading is echter problematisch. Hunsader wijst op de ‘waanzinnige reguleringsachterstand’ van beleidsmakers, die high frequency traders in de kaart speelt.

Oncontroleerbare "black boxes"

Wiskundige en "quant" Paul Wilmott voegt daaraan toe: 'Wanneer enkele beurshandelaren gezamenlijk beursprijzen manipuleren, is dat illegaal. Maar digitale “black boxes” kunnen op eenzelfde wijze opereren – en zijn daarin oncontroleerbaar. Dit roept om protest. Zolang regulering uitblijft, kunnen high frequency traders roepen dat er niets aan de hand is. Ondertussen kijken ze op hun horloges: over twee jaar zullen ze genoeg verdiend hebben om met pensioen te gaan.'