Vertrouwen, openheid en liefde in de werkomgeving. Het klinkt mooi, maar werkt het ook? Tegenlicht presenteert vier Nederlandse ondernemingen die werken volgens de principes van Semler.

<< vervolg van pagina 2: Buurtzorg Nederland <<

Finext-oprichter Wim Heuvelman heeft een hekel aan priviliges, autoriteit, en hiërarchie. Werknemers hebben dan ook geen vaste functies. Iedereen is gelijk. Finext werkt als een 'vertrouwensvennootschap'. De werknemers delen dezelfde waarden die de basis vormen van het onderlinge vertrouwen. Dit staat daarom samen met transparantie en communicatie hoog in het vaandel van het bedrijf.

De werknemers van het financiële adviesbureau Finext delen niet alleen dezelfde waarden, maar delen ook letterlijk het bedrijf. Ze hebben in 2011 Finext met zeventig mensen van moederbedrijf Ordina overgekocht, omdat het niet bij hun principes past om onderdeel te zijn van een groot beursgenoteerd bedrijf.

"We werden steeds succesvoller, maar verloren ook langzamerhand ons gedachtengoed. Euro's roepen nu eenmaal harder dan principes."

Finext'er Maarten Bronda in de Volkskrant

Democratie in het klein

Finext is ingericht naar het voorbeeld van Semco. Er wordt in zelfstandige teams gewerkt. Deze teams bepalen zelf wat ze doen en hoe ze de taken verdelen. Zij zijn ook degene die een nieuwe werknemer aannemen. Met deze vrijheid en dit vertrouwen komt persoonlijke verantwoordelijkheid.

Volledig in lijn met het teamdenken worden salarissen niet bepaald door de baas, maar in het team overlegd. Als je meer wilt verdienen moet je kunnen uitleggen waarom. In de praktijk betekent dit dat mensen vaak minder verdienen dan dat ze normaal gesproken, marktconform zouden verdienen.

Initiator: Wim Heuvelman
Omdat: Wim Heuvelman een hekel heeft aan priviliges, autoriteit, en hiërarchie.
Resultaat: Een bedrijf als een familie, waar de werknemers met hart voor de zaak samenwerken.