Frederike Vos is mede-oprichter van The Hub Amsterdam. Ze legt in Tegenlicht uit waarom zelfstandigen en jonge startups lid worden van dit netwerk van sociale ondernemers. Waar kun je als rondtrekkende werknomade nog meer terecht?

The Hub in Amsterdam is deel van een internationaal netwerk. De eerste Hub staat in Londen, maar Amsterdam volgde al snel. Centraal idee is dat mensen hier niet alleen maar komen werken, maar een gemeenschappelijk doel delen. In de Hub zijn dat mensen die met hun werk een verschil willen maken. De leden zijn sociale innovators of werken aan duurzaamheid, ze geloven in de zelfredzaamheid en wendbaarheid van ondernemerschap en in de synergie die ontstaat door samen te werken.

Aan de muur hangen foto's met profielen van de leden, en er is een wereldwijd virtueel platform, zodat mensen makkelijk contact kunnen maken. Zo krijg je met je lidmaatschap hier dus niet alleen maar een werkplek, maar werk je tussen gelijkgestemden. De kosten voor dat lidmaatschap kunnen verlaagd worden door dienst te doen als host.

Flexen voor beginners

Voor wie het liever wat vrijblijvender houdt, zijn de vele koffiecafé's of lobbies van hotels een uitkomst. Gewoon een kop koffie bestellen en aan de slag. Maar wel met stroom en draadloos internet. De beginnende flexwerker kan op sites zoals werkpleknomaden en springwrq locaties vinden waar andere zwervende werkers hun vergadering of presentatie voorbereiden. Nieuwe en doorgewinterde nomaden wordt gevraagd naar hun favoriete werkplek en kunnen zelf een beoordeling toevoegen.

"Another world is not just possible, it's happening!"

The Hub Amsterdam

Alleen flexwerkers

Naast cafés, hotellobby’s en openbare bibliotheken zijn er ook plekken waar alleen flexwerkers komen. Dit zijn plekken zoals Igluu en Spaces waar mensen een abonnement kunnen nemen op een werkplek. Via Seats2meet kun je met sociaal kapitaal betalen: je geeft aan welke kennis en expertise jij in huis hebt, andere bezoekers kunnen daar dan gebruik van maken.

Bij In de ruimte in Utrecht kunnen flexwerkers zelf bepalen wat ze de flexplek waard vinden. Mensen kunnen ook een bijdrage leveren door host te zijn. 'In de ruimte' wil een duurzame samenleving en solidaire economie stimuleren. Zo is er voor iedere flexwerker wel een plek die bij hem past. Of bij haar, want Good Place 2 Work in Rotterdam is speciaal voor vrouwen.