Bitcoins zijn voor veel kijkers best lastig om te begrijpen. De mening over de munt varieert van een modern piramidespel tot de oplossing voor corruptie.

Volledige registratie van de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger.

Onbekende materie

Voor veel kijkers zijn de bitcoins een lastig onderwerp, zelfs mindblowing. Daarom is het maar goed dat de aflevering er is. Maar is de munt zo lastig te begrijpen dat deze uiteindelijk alleen voor een bovenlaag te gebruiken is?

Piramidespel

Veel kijkers denken dat de bitcoins niet meer zijn dan een piramidespel waar slechts enkelen profiteren van de hoge koers van de munt. 

Profeten en anti-profeten

De overtuigde voorstanders van bitcoins in de uitzending hebben een averechts effect op de kijkers. Dat lijkt er inderdaad voor te zorgen dat de digitale munt nog niet wordt opgepikt door "normale mensen". 

Tulpenbollen, schelpen of bierdopjes

Maar hoe ingewikkeld is de bitcoin eigenlijk? Is het niet gewoon simpelweg een ruilmiddel, zoals schelpen, bierdopjes of goud? 

Geld hervormen met nieuw geld

Zolang het systeem gekoppeld blijft aan huidige valuta blijft een echte revolutie uit, denken de Twitterende kijkers.

Bitcoin miljonairs

De "bitcoin boys" lijken dit beeld te bevestigen door hun kapitaal in bitcoins om te blijven rekenen naar bestaande valuta.

Dat neemt niet weg dat sommigen graag tot die elite hadden willen behoren. 

Bitcoins bemachtigen

Die hypotheek had een klein beetje verkleind kunnen worden met de 100 euro aan bitcoins die Roger Ver tijdens de uitzending weggaf.

Wie de bitcoins uiteindelijk heeft bemachtigd, blijft voorlopig nog onbekend. 

Wie is Satoshi?

De gelukkige ontvanger van de bitcoins is net zo onbekend als de bedenker van de digitale munt. Kijkers konden het niet nalaten om te speculeren over de identiteit van Satoshi Nakamoto. 

Meer zien over blockchain

Veel van de kijkers die al wel veel kennis van bitcoin hebben, hadden graag meer willen zien van de achterliggende blockchain-technologie. 

Industrie of oplossing corruptie

Uiteindelijk blijven de meningen over bitcoins uiteenlopen. Is het gewoon een industrie? Heeft het potentie, maar is het nu nog te afhankelijk van koerswisselingen? Of kan het de oplossing tegen corruptie zijn? 

Naar de reclame

In het reclameblok na de uitzending is duidelijk dat we voorlopig nog gewoon gebruik blijven maken van banken.