Universal Unconditional gaat uit van het idee dat burgerschap uitgeleend kan worden aan anderen. Bijvoorbeeld aan vluchtelingen.

Wat is het?

We kunnen ons huis uitlenen via AirBnB, een auto via Snappcar en met Universal Unconditional kun je je burgerschap uitlenen. Op dit moment is dit kunstproject een online loket waar je aan kunt geven welke nationaliteit je aan wilt bieden of zou willen hebben. Je kan kiezen of je je stemrecht, recht op asiel of andere rechten aan wilt bieden en voor hoe lang. Via de site kun je je ook aanmelden als vrijwilliger. UN:UN is naast dit nieuwe idee over flexibel en tijdelijk burgerschap, een wereldwijd netwerk en een internationale groep van vrijwilligers die gratis hulp bieden.

Wie en waarom

Universal Unconditional is een initiatief van Italiaans kunstenares Stefania Vulpi. Zij heeft haar Italiaanse burgerschap niet altijd nodig, omdat ze studeert in Nederland. In Italië is het vluchtelingenprobleem duidelijk aanwezig en Vulpi stelde zichzelf de vraag: "Wat als ik mijn burgerschap tijdelijk aan hun kon geven?". Voor dit project interviewde ze meerdere mensen met een dubbel paspoort en waar zij zich thuisvoelen, klopt niet altijd met hun bureaucratische paspoort.  

Wat kan jij doen?

Via de site kun je aangeven of je jouw burgerschap tijdelijk wil uitlenen en welke rechten je specifiek aan wil bieden. Daarnaast kun je je via UN:UN aanmelden als vrijwilliger. Specifiek wordt gevraagd om dokters, advocaten, vertalers en taaldocenten.