Uitgebreide artikelen van binnen- en buitenlandse media

TTIP, ISDS, TTP, ICS. Zie je door de afkortingen het handelsverdrag niet meer? In deze derde stap van de spoedcursus duiken we de diepte in met longreads.

Met satirische en informatieve video's is een goede bodem gelegd, maar wie echt de diepte in wil, kan de volgende uitgebreide artikelen lezen. We hebben artikelen geselecteerd van Politico, Spiegel Online, The Guardian, Follow the Money en Vrij Nederland, aangevuld met een mooie interactieve infographic van The Economist.

Spiegel: Corporation Carte Blanche

Spiegel Online kijkt voorbij de economische voordelen die TTIP te bieden heeft. Kan vrijhandel ook té vrij zijn? Michaela Schiessl voorspelt een corperation carte blanche waarin multinationals nog machtiger worden en de wetgeving van landen kunnen negeren. Het artikel is opgedeeld in twee delen: Will US-EU trade become to free? en A severe lack of transparancy.

Circa 2.400 woorden, gemiddelde leesduur is 12 minuten

VN: Mister Chloorkip versus Mister Vrijhandel

In 'Mister Chloorkip versus Mister Vrijhandel' in Vrij Nederland gaan voorstander Hans van Baalen (VVD) en tegenstander Bas Eickhout (GroenLinks) in discussie over de voor- en tegenargumenten van het TTIP-debat. Eickhout twijfelt aan de economische groei die het verdrag oplevert en Van Baalen noemt de aandacht voor de chloorkip "allemaal bangmakerij". Beide fractievoorzitters in het Europese parlement kruisen de degens in een restaurantje net buiten Straatsburg.

Circa 3.700 woorden, gemiddelde leesduur is 18 minuten.

Politico: ISDS, The most toxic acronym in Europe

Het Investor-State Dispute Settlement (ISDS) wordt genoemd als grootste struikelblok in de TTIP-onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Het artikel 'ISDS: The most toxic acronym in Europe'  beschrijft de spagaat van de Europese Commissie tussen Amerikaanse onderhandelaars en Europese TTIP-sceptici.

Circa 1.400 woorden, gemiddelde leesduur is 7 minuten.

Guardian: The obscure legal system that lets corporations sue countries

Auteurs Claire Provost en Matt Kennard, wie ook aan het woord komt in de uitzending 'TTIP: Recht van de sterkste', beschrijven in deze uitgebreide longread uitvoerig hoe bedrijven gebruik maakten van ISDS om miljoenen tot miljarden van overheden te eisen. Dat doen ze aan de hand van concrete voorbeelden die gedetailleerd worden beschreven. Hoofdpersoon is advocaat Luis Parada die landen verdedigd in zaken die door multinationals worden aangespannen.

Circa 4.600 woorden, gemiddelde leesduur is 23 minuten.

Follow the Money: Nederland claimland

Follow the Money brengt met behulp van grafieken de explosieve toename van ISDS-zaken in kaart. Een regulatory chill of zelfs een regulatory freeze ligt op de loer. Wat deze termen inhouden kunt u lezen in het artikel 'Nederland claimland'.

Circa 1.500 woorden, gemiddelde leesduur is 7,5 minuten.

Is je honger naar informatie over TTIP en vrijhandel nog niet gestild? In stap 4 geven we je aantal boektips om verder te kunnen lezen.