VPRO Tegenlicht zocht de afgelopen weken pioniers op het platteland. Vernieuwers die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. Uit de 75 aanmeldingen zijn nu de beste ideeën gekozen; dit zijn onze vijf finalisten.

Steden worden duurder, viezer en drukker. Daarom wijken steeds meer jonge gezinnen, starters en start-ups wijken uit naar het platteland. Want daar vind je tussen het groen nog een betaalbaar huis, én is er ruimte voor innovatie en experiment. VPRO Tegenlicht zocht de afgelopen maanden pioniers op het platteland. Mensen die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van de toekomst. 

Uit deze zoektocht zijn vijf finalisten gekomen. Komende zaterdag wordt de uiteindelijke winnaar gekozen tijdens onze speciale Meet Up, jáwel, op het platteland, in de Achterhoek. Wil je erbij zijn? Reserveer hier dan vooral een (gratis!) plekje.

Deze jury koos dé pioniers van het platteland

Op zaterdag 25 mei zullen de vijf finalisten hun idee aan onze vakjury én het publiek presenteren tijdens de speciale Meet Up in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. We stellen de vakjury graag aan je voor. 

De selectie

De vijf finalisten zijn gekozen door bezoekers van onze website (twee pioniers) en een vakkundige jury (drie pioniers). Ze presenteren zich allemaal tijdens de Meet Up in de Dru Cultuurfabriek in Ulft. Die avond kiest de jury één winnaar.

De jury bestaat deze verkiezing uit Karel Smouter (journalist bij AD en De Correspondent en oprichter derestvan.nl), Bettina Bock (hoogleraar ‘Inclusieve Plattelandsontwikkeling’ aan Wageningen University en bijzonder hoogleraar ‘Bevolkingsdaling en Leefbaarheid in Noord Nederland’ aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Hamit Karakus (directeur Platform31 en voormalig wethouder Rotterdam). 

Bij hun beoordeling kijken ze onder meer naar originaliteit, impact, pioniersschap en hoe de kracht van het platteland wordt ingezet. De door hen gekozen winnaar wordt onderwerp van een Future Short-video van VPRO Tegenlicht.

De vakjury koos deze drie finalisten

Pieter Parmentier en Frank Leenen – Erfdelen

Naar verwachting stoppen de komende jaren duizenden boeren met hun bedrijf. Pieter Parmentier en Frank Leenen willen de leegstaande erven gebruiken voor hun concept Erfdelen: sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Ruim 1500 belangstellenden hebben zich al gemeld voor hun concept; bijna de helft van hen is alleenstaand. 

Bij de finale zal Frank Leenen, de regiocoördinator van Erfdelen, namens Pieter Parmentier aanwezig zijn.

bekijk profiel ►

Enkele reacties van de stemmers:

2 vliegen in 1 klap: kans voor sanering boeren bedrijven en introductie van nieuwe bewoners in het buitengebied die er ook echt iets moois van willen maken!
– Harry Rijken 

Ik wil wel meedenken/werken.
– Jaap Looij 

Een geweldig woon-initatief voor oudere mensen, zeker als je alleenstaand bent is dit een fantastisch concept. Heel veel succes Pieter!
– Patricia Pennink 

Geert van der Veer – Herenboeren

Van der Veer wil met zijn Herenboerderijen mensen weer verbinden met hun voedsel. Herenboerderijen zijn kleinschalige coöperatieve boerderijen in eigendom van tweehonderd mensen. Ze eten dat wat hun boer in loondienst op hun verzoek verbouwt. In Nederland werken al duizenden mensen aan dit nieuwe voedselsysteem omdat ze inzien dat dit is wat het Nederlandse buitengebied én veel boeren vooruit kan helpen. Ze eten wat hun boer in loondienst op hun verzoek verbouwt. 

bekijk profiel ►

Enkele reacties van stemmers: 

Ik ben lid van Herenboeren Wilhelminapark Boxtel. Als deelnemer invloed te kunnen uitoefenen op eerlijk voedsel geeft een bizonder fijn gevoel. Ga iedere keer met veel plezier naar onze boerderij op het park toe voor mee te werken en/of rondleidingen te verzorgen.
– Antoon Voermans 

Super goed initiatief Herenboeren. Wij hebben ons aangemeld voor Breda.
– Simone Lodder

Ik ben er hartstikke trots op ook Herenboer te zijn. Geweldig Geert dat je ooit dit initiatief hebt genomen. Het idee dat als iedereen Herenboer zou zijn, Nederland er zo veel mooier en groener uit zal zien heeft me over de streep gehaald; kleinschalige landbouw voor een mooie en eerlijke wereld, bedankt!
– Marleen van Tilburg

Frans Pool en Pieter de Kroon – Wijnjewoude Energie Neutraal

Frans Pool en Pieter de Kroon maken, samen met hun dorpsgenoten, Wijnjewoude energieneutraal in 2025. Daarmee hebben de bewoners gezamenlijk hun droom gerealiseerd. De onderlinge verbondenheid is sterk gegroeid en ook het onderscheid tussen woningeigenaren en huurders is weggevallen. Allen hebben ze zich ingezet voor besparing en ieder draagt naar vermogen bij om de benodigde groene stroom op te wekken. En de boeren, zij zijn de belangrijkste energieproducent voor hun dorpsgenoten. Niet alleen met zon en wind, maar vooral ook met de gezamenlijke productie van groen gas uit koeienmest maken zij Wijnjewoude aardgasvrij.

bekijk profiel ►

Enkele reacties van stemmers: 

Ware pioniers: voorop lopen, op weg naar duurzaamheid vergt ambitie, lef, doorzettingsvermogen en dan het ultieme doel bereiken. Groots!
– Janneke de Haan 

Geweldig zoals deze mensen zich inzetten.
– Jelle Bakker

Goed bezig mannen. Ga zo door.
– Ruurd Jan van der Woude

Deze twee finalisten kozen jullie, het publiek

Wouter van Eck - Voedselbosbouw

In Brabant bouwt Wouter van Eck het grootste voedselbos van Europa. Deze manier van voedselproductie heeft vele voordelen: de bodem verbetert, de natuur keert terug in lege velden en er hoeft geen gebruik gemaakt te worden van kunstmest, gif of extra water. 

bekijk profiel ►

Enkele reacties van stemmers:

Voedselbossen zijn de meest vergaande vernieuwing van het platteland (na teruggeven aan de natuur) en Wouter is met zijn onnavolgbare stijl een geweldige ambassadeur!
– Marco de Redelijkheid

Weer de rijke natuur terug op het boerenland. Waar het vanouds thuishoort. En nog bijzondere productie ook! Bravo. Moet op veel meer plaatsen in Nederland.
– Erik de Kruif

Dankzij zijn inspiratie en ervaring ben ik gestart met een voedselbos in mijn achtertuin.
– Wim Gerritsen

Jeroen Schreurs – Winterswijk op de kaart

Jeroen Schreurs wil de stad naar de Achterhoek halen. Inmiddels heeft hij twee ondernemingscentra, drie escape rooms, verschillende festivals en een beachclub. Er wordt door deze pionier ook hard gewerkt aan een hotel en jongerenhuisvesting in een oude school in Winterswijk.

bekijk profiel ►

Enkele reacties van stemmers:

Jeroen zet het mooie Winterswijk vol enthousiasme opnieuw op de kaart én zet zich in om dit mooie dorp aantrekkelijk te houden voor jongeren! Terechte nominatie!
– Aafke Huitink Verhoeven

Niet alleen creatieve plannenmaker maar ook uitvoerder en afmaker. Winterswijk wordt mooier door hem!
– Hanna Geerdes

Iemand zoals jij, daar wachtte Winterswijk al jaren op. Ga vóóral zo door!!!
– Margot Lammers