Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. Achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

#10: Wat Joris Luyendijk leerde van de crash

Journalist Joris Luyendijk deelt zijn lessen over de bankencrisis van 2008. De val van de zakenbank van de Lehman Brothers vormde het startschot van de wereldwijde financiële en economische crisis. Waarom ging het zo ongelooflijk mis in de bancaire sector? Luyendijk ging op onderzoek uit in de Londense City, sprak met talrijke bankiers en schreef er zijn boek Dit kan niet waar zijn over. Chris Kijne blikt met Luyendijk terug op de val van Lehman. Welke lessen zijn geleerd tien jaar na de crisis? En waar is toch de woede gebleven bij de belastingbetalers die moesten opdraaien voor het ‘redden’ van de banken? Of is de middenklasse net zo goed medeplichtig?

 

Redactie: Tom Reijner
Techniek: Alfred Koster
Muziek: Sonic Picnic
Productie: Olivier Schuringa
Eindredactie: Marije Meerman en Doke Romeijn

thema: geld

6 items

De wondere en abstracte wereld van geld, beurzen en financiën. Hoe draaien de raderen in het systeem dat om de zoveel tijd in crisis beland? Is er een alternatief voor ons bestaande geldsysteem?

Dossier