Luisteren wij eigenlijk wel écht naar de natuur en geven we de natuur genoeg stem? VPRO Tegenlicht verkent de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over het innerlijke leven en gedrag van dieren en gaat in op ethische vragen over hoe we deze kennis moeten gebruiken.

27 april | kijk ▶

alleen zo redden we de natuur

In de Bult in Overijssel heeft Frank een stuk bos gekocht. Hij wil zijn bos tot rechtspersoon maken. Het idee is dat het daarmee dezelfde bescherming krijgt als een mens. In Spanje zijn ze al een stuk verder. Daar hebben ze de Mar Menor, een zoutwater lagune, rechtspersoonlijkheid gegeven onder het Spaanse recht. Zouden we dit ook in Nederland kunnen bewerkstelligen?

24 april | doe mee 🤝

kom jij naar één van de meet-ups?

Hoe behouden we vrijheid en democratie? Praat mee over de huidige uitdagingen en oplossingen bij een van de meet-ups door het hele land. Kijk hier voor het hele overzicht.

maandag 24 april: Utrecht, Bibliotheek Neude
woensdag 26 april: Amsterdam, Pakhuis de Zwijger
woensdag 11 mei: Den Bosch, Huis73
woensdag 11 mei: Amsterdam, UvA Science Park
donderdag 12 mei: Huizen, Bibliotheek Huizen

18 april | luister ▶

Tegenlicht Podcast: mensen zijn niet speciaal

Komt er een einde van de mens als de despoot van de voedselpiramide? Clemens Driessen is filosoof aan de universiteit van Wageningen. Hij onderzoekt hoe morele overwegingen vorm krijgen in landbouw en natuurbeheer. Hoe zal onze houding ten opzichte van natuur en dier veranderen de komende 25 jaar?

13 april | kijk ▶

toekomstverkenner Frans de Waal

Bioloog en primatoloog Frans de Waal is al vele jaren gespecialiseerd in gedrag en cognitie bij mensapen. ‘We denken wel dat we iets anders zijn, maar wij zijn in feite mensapen. We kunnen niet fundamenteel anders zijn dan een dier.’

6 april | kijk ▶

zo kunnen we onze relatie met de natuur herstellen

Eeuwenlang hebben we gedaan alsof de mens boven de natuur staat en haar volledig konden uitputten. Maar in feite zijn ook wij dieren. Kunnen we onze relatie met de natuur weer herstellen?

20 jaar toekomst verkennen met tegenlicht

Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 tegenlicht-afleveringen op een nieuwe manier beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Zoek naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots.

volg VPRO Tegenlicht