steun vpro

The mind live

volgende bijeenkomst: wordt binnenkort bekendgemaakt

The mind live

volgende bijeenkomst: wordt binnenkort bekendgemaakt

Kom naar the mind live en ontmoet vooraanstaande wetenschappers. Lees hier verslagen van eerdere bijeenkomsten en binnenkort meer over de volgende.

The mind live 
Datum: Vrijdag 16 juni van 20:00 tot 22:30 uur
Inloop en Technology-markt vanaf 19:00 uur

Locatie: Fontys Hogescholen Campus Rachelsmolen, Aula gebouw R5, Rachelsmolen 1, 5612 MA Eindhoven

Over de afgelopen avond in Eindhoven (16 juni):

de sprekers

Carolina Cruz – Virtual-realitypionier van het eerste uur uit Little Rock in de staat Arkansas, Verenigde Staten. Cruz schetst een wereld van morgen waarin we in toenemende mate in virtual reality zullen leven. Leven in meerdere werelden, wat zegt dat over je identiteit?

Catholijn Jonker – Expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en mens-machine-interactie aan de Technische Universiteit Delft. Hoe gaat technologie ons leven in de toekomst vormgeven?

Servaas Kokkelmans – Specialist in de kwantumfysica - de magische wereld van allerkleinste deeltjes met zijn onnavolgbare wetten - aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hoe gaat de kwantumcomputer en -technologie onze wereld op zijn kop zetten?

de versmelting van mens en machine

Mensen en machines lossen problemen op een verschillende manier op en kunnen elkaar versterken. Machines kunnen bepaalde problemen beter aan, maar alleen mensen hebben een vrije wil. Wat betekent de versmelting van mens en machine nu voor onze toekomst?

Smartphone, pacemaker, Siri, slimme algoritmes, hersenimplantaten. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Is dat erg? Op deze debatavond georganiseerd door de KNAW, de VPRO en het VPRO Medialab gaan drie gerenommeerde wetenschappers, onder wie Carolina Cruz, hoofdrolspeler uit aflevering 8 van the mind of the universe, met elkaar in gesprek over de versmelting van mens en machine.

technologiemarkt

Zelf virtual reality en de nieuwste technologieën ervaren? Voorafgaand en na afloop van het debat demonstreren medewerkers en studenten van Fontys Hogeschool ICT de nieuwste technieken die werkelijkheid en fictie vermengen. Kom virtueel shoppen, chat met een robot of verken het International Space Station. Platformen zoals Hololens, Cardboard en Vive zijn zelf te ervaren. Deze bijzondere Technology-markt is al open vanaf 19.00 uur.

 

Over de voorbije avond in Utrecht (3 mei):

de sprekers

Hans Clevers – Geneticus aan het Hubrecht Instituut in Utrecht. Zijn onderzoek draait om stamcellen, de vernieuwers in je lichaam, en hoe we die kunnen laten doen wat we willen. Kunnen we alles vernieuwen?

Cees Dekker – Bionanowetenschapper aan de TU Delft. Hij is hard op weg om kunstmatige cellen te maken uit losse celonderdelen. Kunnen we met kunstmatige leven uiteindelijk het leven zelf en het ontstaan ervan begrijpen?

Sjoerd Repping – Hoofd voortplantingsgeneeskunde aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dankzij een revolutie in de DNA-technologie kunnen we DNA steeds makkelijker herschrijven. Wat betekent dit voor de toekomst van de mens?

de mens als schepper

De natuur is zo complex dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal vanzelf is ontstaan, zonder sturende hand van een Schepper. Maar we zijn als mensen aardig op weg om de gebruiksaanwijzing van de levende wereld te ontrafelen. Worden we zelf een scheppende kracht die levende wezens kan bouwen en die zijn eigen lichaam van nieuwe onderdelen kan voorzien?

De mens als schepper is het onderwerp van de eerste aflevering van de tiendelige VPRO-serie the mind of the universe. Hans Clevers, een van de hoofdrolspelers in deel 1, en twee andere vooraanstaande wetenschappers gaan tijdens deze bijeenkomst in Tivoli Vredenburg in gesprek met elkaar en met het publiek over deze scheppende kracht. En uiteraard blikken we vooruit op het eerste deel van the mind.