Renée Soutendijk (Den Haag, 1957) is actrice

Renée Soutendijk was als kind een begenadigd turnster. En hoewel ze de ambitie had om als turnster het Olympisch niveau te bereiken, besloot ze op aanraden van haar dansleraar om zich in te schrijven voor de Academie voor Podiumkunsten. Ze speelde in diverse theaterstukken en maakte in 1978 haar debuut op het witte doek in Wim Verstappens Pastorale 1943, naar het gelijknamige boek van Simon Vestdijk.

Soutendijk viel op, maar haar grote doorbraak kwam twee jaar later pas met haar rol als Fientje in Spetters (1980) van Paul Verhoeven. Een film die voor veel opschudding zorgde; mede doordat de thema’s religie en homoseksualiteit – destijds nog taboes in de Nederlandse film – niet werden vermeden. Spetters opende de deuren naar Hollywood, zowel voor Verhoeven als voor hoofdrolspelers Jeroen Krabbé en Renée Soutendijk. Soutendijk speelde nog enkele rolletjes in Amerikaanse films en series, maar een Hollywood carrière kwam uiteindelijk niet van de grond.

Renée Soutendijk is getrouwd met regisseur Thed Lenssen. Van 2002 tot 2005 speelde ze samen met haar dochter Caro Lenssen in de televisieserie Meiden van De Wit, en recenter de rol van Carla Vreeswijk in de dramaserie Moordvrouw. In uitzending van 31 mei 1992 waren onder andere fragmenten te zien uit VARA's Hadimassa (1972) en de film De IJssalon (1986).

(Foto: Willem Diepraam)