Henriëtte Maassen van den Brink (1953) is hoogleraar

“Alles is economie”. Dat is het motto van Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar empirische arbeidseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar eerste studie, Sociale Psychologie, rondde zij in 1988 cum laude af en in 1994 haalde ze haar doktersgraad in de Economie.

Maassen van de Brink (50) was de eerste vrouwelijke hoogleraar Economie in Nederland. Ze deed onderzoek naar de relatie tussen onderwijs, arbeidsmarkt en economische ontwikkeling. In opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid schrijft ze deze zomer aan een essay over waarden en normen in het gezin. Ze zetelt onder meer in de Onderwijsraad, is lid van het Centraal Plan Bureau, en van het bestuur van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Maassen van den Brink publiceert regelmatig in het Financieel Dagblad en de Volkskrant. In 1999 verscheen van haar het boekje Lusten en Lasten, waarin zij met collega professor Wim Groot een economisch licht laat schijnen over onderwerpen als partnerkeuze, fysieke aantrekkelijkheid en seksuele moraal.

(Foto: Thom Hoffman)