Henkjan Smits (Almelo, 1961) is muziekproducer

Henkjan Smits (1961) werd in 2002 landelijk bekend als voorzitter van de jury van het populaire televisieprogramma Idols. In de wereld van de populaire muziek was zijn naam echter al jaren een begrip. Zijn carrière begon in de vroege jaren ’80, toen hij zijn studie geneeskunde opgaf om zich volledig op de muziek te storten. 
 
Als zanger/gitarist toerde hij door Europa met zijn band No Holding Back, en hij trad op als manager en promotor van andere bands. Begin jaren ’90 huurde platenmaatschappij PolyGram hem in als radiopromotor en product manager nationaal product. In 1995 werd hij daar weggekocht door BMG als artist & repertoire manager en marketing manager. Drie jaar later richtte hij zijn eigen bedrijf Henkjan Smits Producties op. Hij werkte in de loop der jaren met artiesten en bands als Herman Brood, Kane, Total Touch, Volumia!, André Rieu en Danny Malando’s Tango Orkest. En sinds 2003 maakt hij ook platen met Idols-finalisten, o.a. Jamai, Hind, Raffaëla en Floortje. 
 
In 2004 publiceerde Smits het handboek De X-factor, Een Must voor Sterren. Op zijn website talentscout.nl kan beginnend talent een demo inzingen en er Smits’ commentaar op terugvinden. Daarnaast geeft Smits workshops en lezingen aan bedrijven over de X-factor en imago versus identiteit. Dit najaar – vanaf 21 oktober - verschijnt Smits opnieuw als jurylid in het nieuwe RTL4-programma De X-factor. Anders dan bij Idols nemen de juryleden na de selectie van de meest belovende artiesten, ieder een zanger(es) of groep onder hun hoede, en gaan zij samen onderling de strijd aan voor een platencontract.

(Foto: Merlijn Doomernik)