Bettine Vriesekoop (Hazerwoude-Rijndijk, 1961) was correspondent te Peking

Bettine Vriesekoop (1961) werd in 2000 uitgeroepen tot Nederlands tafeltennisster van de twintigste eeuw. Ze begon een tweede carrière in de journalistiek. Vriesekoop studeerde enkele jaren sinologie en is sinds 2006 correspondent voor het NRC Handelsblad in Peking.

Bettine Vriesekoop heeft talrijke titels op haar naam staan, waaronder twee Europese Kampioenschappen (1982, 1992) en twee overwinningen op het prestigieuze Top-12-toernooi (1982, 1985). In 2002 sloot zij op veertigjarige leeftijd haar tafeltenniscarrière glorieus af met haar veertiende Nederlandse Kampioenstitel en het winnen van de Europa Cup met haar club De Treffers.

Vriesekoop was toen al begonnen aan haar tweede carrière: de journalistiek. Ze schreef columns voor het AD, werkte als redacteur voor onder meer de programma’s van Martin Simek en maakte, in aanloop naar de Olympische Spelen van Athene, een serie televisie-portretten van Nederlandse topsporters.

Vanaf het moment dat zij in 1980 een trainingsstage volgde in Peking, is zij gefascineerd door China. Ze studeerde enkele jaren sinologie en schreef twee boeken over haar ervaringen in dit land: Heimwee naar Peking (1994) en Bij de Chinees (2006). Sinds de zomer van 2006 woont Bettine Vriesekoop met haar zoon Tymo in Peking waar zij werkt als correspondent voor NRC Handelsblad.

(Foto: Ari Versluis & Elly Uyttenbroek)