Christine Van Broeckhoven (Antwerpen, 1953) is hoogleraar en Alzheimer-dementie onderzoeker

De Vlaamse Alzheimer-deskundige professor Christine Van Broeckhoven (1953) is de vierde Zomergast van seizoen 2007. Ze is wetenschappelijk directeur van het departement moleculaire genetica van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Antwerpen. Daarnaast is ze onderzoeksdirecteur van het laboratorium voor neurogenetica van het internationaal befaamde Instituut Born-Bunge, dat onder meer de grootste hersenbank van België beheert.
 
Van Broeckhoven legt zich toe op genetisch onderzoek van hersenziekten, in het bijzonder geheugenziekten zoals Alzheimer dementie. Ze studeerde scheikunde en biochemie en behaalde in 1980 haar doctoraat in de moleculaire biologie. Werk op haar vakgebied kreeg ze aanvankelijk niet, maar ze kon als onderzoeker met behoud van uitkering aan de slag bij een overheidslaboratorium van de provincie Antwerpen. Eind jaren '80 richtte ze haar eigen laboratorium op, waar anno 2007 tachtig mensen werken.
 
Van Broeckhoven geniet wereldwijde faam op haar vakgebied. Ze is een veelgevraagd spreker op wetenschappelijke congressen en heeft talloze publicaties in vooraanstaande wetenschapsbladen als Science en Nature op haar naam staan. Daarnaast spreekt ze op voorlichtingsbijeenkomsten over de ziekte van Alzheimer. In 1993 kreeg ze de prestigieuze Potamkin-prijs voor haar onderzoek naar Alzheimer dementie van de Amerikaanse Academie voor Neurologie. Ze was in 2001 een jaar gastonderzoeker aan het Scripps Research Institute in San Diego. In 2006 werd ze onderscheiden met de l'Oréal / Unescoprijs voor de beste vrouwelijke wetenschapper in Europa. Bij de verkiezingen in juni van dit jaar werd Van Broeckhoven in het Belgische federale parlement gekozen voor SP.a-Spirit, de lijstverbinding van het Sociaal Progressief Alternatief en de Vlaamse Links Liberalen

(Foto: Ari Versluis & Elly Uyttenbroek)