Tom Holkenborg (Lichtenvoorde, 1967) is muziekproducent en componist

Tom Holkenborg (Lichtenvoorde, 1967) alias Junkie XL is de tweede Zomergast van 2008. De componist, muziekproducer en remixer Junkie XL (XL staat voor ‘Expanding Limits’) heeft een internationale naam opgebouwd met zijn optredens en remixen en woont en werkt sinds 2003 in Los Angeles. Zes jaar geleden veroverde Junkie XL de wereld met zijn herinterpretatie van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Het wordt een wereldhit: platina in 24 landen. Holkenborg slaat daarna alle aanbiedingen om andere oldies te remixen af. Wel maakt hij remixen voor Coldplay (Talk), Britney Spears (And Then We Kiss) en Fat Boy Slim (Weapon of Choice).
Tom Holkenborg is geboren en opgegroeid in Lichtenvoorde, in de Achterhoek. Na de middelbare school meldt hij zich aan het Conservatorium in Leeuwarden. Die opleiding maakt hij niet af; hij stort zich helemaal in de praktijk van de muziek. Holkenborgs eerste serieuze band was Weekend at Waikiki, waarin hij gitaar speelde. Omdat hij zijn inbreng bij ‘Waikiki’ te gering vindt verlaat hij de groep. Hij richt zijn eigen band op: Mambo Jambo. Later speelt hij in de industrial band Nerve. Na botsingen met bandleden kiest hij ervoor om alleen verder te gaan. Holkenborg begint Junkie XL.
 
Samen met Patrick Tilon, alias ‘Rudeboy’ (bekend van de Urban Dance Squad) brengt hij in 1997 het eerste Junkie XL album uit: Saturday Teenage Kick, dat in binnen- en buitenland goed ontvangen wordt. Op het podium worden ze bijgestaan door een band. In 2000 komt de samenwerking tussen Holkenborg en Rudeboy tot een breuk: Rudeboy stapt op en Holkenborg gaat solo verder. De grote doorbraak van Junkie XL was de remix van het Elvis-nummer A Little Less Conversation in 2002, die werd gebruikt voor een Nike-commercial tijdens het WK voetbal in Japan en Korea.
 
Inmiddels werkt Junkie XL vanuit zijn studio in Venice (Los Angeles) met indrukwekkende energie aan nieuwe muziek – dit voorjaar kwam het vijfde Junkie XL-album uit: Booming Back at You – en remixen voor popiconen zoals Madonna. Zijn composities zijn te horen in reclamecampagnes van o.a. Nike, Heineken en Adidas. De videogame- en filmindustrie heeft hem inmiddels ook ontdekt als sound engineer: hij maakte de muziek voor o.a. het spel Need for Speed en de film The Matrix Reloaded (2003).
 
Naast deze activiteiten weet hij tijd te vinden om geregeld naar Nederland over te vliegen om als speciaal docent 'Composition & Musicdesign' aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten college te geven. Voor deze colleges komen studenten over uit heel Europa.
 
(Foto: Viviane Sassen)